Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Atentat cu bombă pe un aeroport din Moscova

[ 1 ] 24 ianuarie 2011 | Sebi

Zeci de persoane au murit, iar aproximativ 130 au fost rănite după ce un atentator sinucigaş a provocat o explozie pe aeroportul Domodedovo, unul dintre cele mai aglomerate din Moscova. Numărul victimelor poate creşte în fiecare minut, multe persoane fiind grav rănite în urma incidentului.

Potrivit presei ruse, se pare că ar fi vorba de una sau mai multe bombe. Astfel, una ar fi fost detonată de atentatorul sinucigaş şi o alta s-ar fi aflat într-un bagaj din zona de sosiri internaţionale, informează BBC. Potrivit agenţiei Interfax, politiştii caută în prezent alţi trei suspecţi în acest caz.

La ora 19.00 numărul morţilor se ridică la 35, informează AFP. Agenţia de presă Ria Novosti a anunţat că 50 de persoane au fost spitalizate, iar 35 dintre răniţi se află în stare foarte gravă.

Reprezentanţii Ministerului de Externe român au declarat, pentru Realitatea TV, că până în prezent nu exista informaţii oficiale care să arate că există români între victimele atentatului.

Oamenii sunt evacuati, iar lucrătorii de la aeroport au spart un zid de cărămidă lângă zona bagajelor pentru a permite pasagerilor să părăsească zona de explozie. Din cauza fumului dens acţiunile de salvare sunt îngreunate, a declarat un purtator de cuvânt al ministerului Sănătăţii.

Prim-ministrul Vladimir Putin a fost informat cu privire la explozia de la Moscova, a declarat secretarul de presă al şefului guvernului rus, Dmitri Peskov: “Puţin a fost informat despre explozie în timpul reuniunii dedicată problemelor din sectorul bancar al ţării”, a spus oficialul.

Atentatorul, originar din Caucazul de Nord?

Trei bărbaţi sunt căutaţi în legatura cu atentatul de pe aeroportul din Moscova, a declarat o sursă pentru Interfax. Autorul atentatului sinucigaş de pe aeroportul din Moscova ar fi fost originar din Caucazul de Nord.

S-au luat măsuri sporite de securitate la toate aeroporturile din Rusia, pentru a preveni un nou atac, iar pasagerii sunt atent supravegheaţi în aeroporturi.

Kamikazele se află în zona foarte aglomerata a sălii de aşteptare. Cu puţin timp înainte de a detona încărcătura, pe Domodedovo aterizaseră avioane de la Dusseldorf, Odesa şi Londra.

Autorităţile susţin că puterea exploziei a fost echivalenta cu 5 până la 10 kilograme de de trinitrotoluen (TNT), iar bomba avea în structura sa elemente metalice pentru a-i mări eficienţa.

Aeroportul se află la 40 de kilometri de centrul oraşului şi este intens frecventat de expaţi şi turişti, a declarat Steve Rosenberg, corespondentul BBC de la Moscova.

Poliţia din Moscova verifică şi metroul şi alte locuri aglomerate, într-o încercare de a dejuca alte posibile atacuri. De asemenea, securitatea a fost sporită pe aeroporturile Vnukovo şi Seremetievo.

Explozia a avut loc la ora locala 15.30, iar traficul pe aeroport a fost bulversat. Momentan au loc intarzieri si anulari ale curselor pe aeroport.

Zborurile care trebuiau sa aterizeze pe aeroportul Domodedovo din Moscova au redirectionate spre alte aeroporturi din Moscova, fie Vnukovo si Seremetievo.

Rusia, printre tintele preferate ale teroristilor in 2010

Pe 29 martie 2010 39 de oameni au murit, iar 70 au fost raniti grav intr-un dublu atentat comis de 2 femei-cecene kamikaze. Teroristii au lovit chiar in inima capitalei ruse, la doi pasi de Kremlin si de sediul serviciului federal de securitate.

Teroristii de la metroul din Moscova au fost identificati

La Moscova, cosmarul a inceput la ora 7.00 a zilei de 29 martie 2010, cand s-a produs prima explozie in statia de metrou Lubianka, in centrul orasului. Explozia s-a produs exact in momentul in care usile s-au deschis pentru ca oamenii sa urce in trenul de metrou.

La ora 7 si 40 de minute o noua explozie a zguduit statia Parcul Culturii, tot in centrul Moscovei. Panica s-a instalat rapid. Sute de oameni speriati ieseau de la metrou fara sa stie ce s-a intamplat.

Exploziile s-au produs la o ora de varf, cand in metroul din Moscova se afla aproximativ 500 de mii de oameni. Potrivit autoritatilor ruse, bombele au fost detonate de doua femei kamikaze, dintre care una era profesoara in Daghestan.

Imediat dupa atacuri, Moscova a intrat sub asediul politistilor si al fortelor speciale. Controalele s-au dovedit a fi eficiente, nu doar in capitala, ci si in imprejurimi. O bomba a fost descoperita pe o cale ferata, in zona Moscovei. Nici jumatate de ora mai tarziu, o centura cu explozibili, intacta, a fost gasita in statia de metrou Parcul Culturii, unde a avut loc ce de-a doua explozie.

Atentatele de la metroul din Moscova au fost revendicate de gruparea cecena Emiratul din Caucaz.

Sursa: ziare.com

Tag-uri: , , , ,

Categorie:: News

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Ciprian spune:

    Pacat ca avem de-a face cu tot felul de psihopati si descreierati din astia care recurg la astfel de gesturi incalificabile!

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.