Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Mărturii ale coşmarului din Moscova

[ 0 ] 25 ianuarie 2011 | Sebi

Explozia a provocat panică printre pasagerii aflaţi pe aeroport. Un britanic, care sosise cu o aeronavă „British Airways” cu puţin timp înainte de explozie pe aeroportul din Moscova, a povestit postului BBC clipele de coşmar pe care le-a trăit. „Tocmai când ne recuperam bagajele, am auzit o bubuitură puternică”, a spus Mark Green. „Zăpada de pe acoperişul terminalului s-a prăbuşit ca şi cum ar fi avut loc o avalanşă”, a continuat el. După 30 de secunde de muţenie, oamenii au început să alerge îngroziţi spre ieşire. „Lumea intrase clar în panică”, a povestit britanicul.

„Am văzut oameni răniţi, plini de sânge”, a mai declarat Green. „Sunt mulţi răniţi. Locul este plin de fum”, a povestit, imediat după atentat, un al martor al tragediei. „Tocmai aterizasem, veneam de la Viena şi am auzit un zgomot asurzitor”, a povestit şi Valeri Lavrov pentru life.ru. „Am simţit un miros înţepător şi val de aer încins în ochi. Mi-e teamă de numărul final al morţilor”, a declarat bărbatul. Pentru evacuarea rapidă a tuturor răniţilor, echipele de urgenţă au demolat o parte a zidului de cărămidă a secţiunii de bagaje.

Primele date ale anchetei arată că dispozitivul ucigaş avea în structura sa elemente de metal pentru a-i mări eficienţa. „Am găsit o groază de cuie şi şuruburi în corpul celor decedaţi”, au povestit medicii mobilizaţi la aeroport.

Şoferii de taxi din Moscova, relatează NTV, au profitat de momentul atacului cerând pasagerilor înnebuniţi de frică şi câte 500 de euro pentru o cursă, de zece ori mai mult decât preţul normal,  ca să-i ducă în centrul Moscovei. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi-a amânat plecarea la Forumul economic de la Davos (Elveţia) şi a promis că toţi vinovaţii vor fi găsiţi şi pedepsiţi.

Poliţia, în alertă sporită

Corpurile neînsufleţite zac pe podeaua aeroportului


Autorităţile se află deja pe urmele a trei bărbaţi, implicaţi şi ei în atentat.  Poliţia moscovită este în stare de alertă. Metroul – care a fost în ultimii ani ţinta mai multor atentate sinucigaşe – şi celelalte două aeroporturi din capitala ţării, Şeremetievo şi Vnukovo, au fost plasate sub supraveghere sporită. Agenţi ai Ministerului de Interne şi ai serviciilor de securitate (FSB) au fost trimişi la Domodedovo, dar şi în staţiile de metrou şi gări pentru a preveni un nou atentat. Poliţia a stabilit filtre de control pe principalele rute de acces în regiunea Moscovei.

Greşeala serviciilor secrete

Agenţii FSB, luaţi pe nepregătite

Agenţia de presă rusă „Rosbalt”  susţine că serviciile secrete FSB aveau informaţii despre iminenţa unui atac terorist. Agenţii secreţi căutau însă atacatorii în locul greşit, la Zelenograd, un oraş în apropierea Moscovei.

În paralel cu ancheta şi alerta de securitate, autorităţile ruse încearcă să identifice victimele, mai ales că zborurile ajunse la Moscova cu puţină vreme înainte de atentat veneau de la Dusseldorf, Cairo, Londra şi Odesa. Ministerul român de  Externe susţine că deocamdată nu există informaţii oficiale despre români, care să se numere printre victimele atentatului. Ambasada României în Rusia este însă în contact permanent cu autorităţile moscovite. Preşedintele român a condamnat atacul terorist.

Ţintă fixă

Domodedovo, situat la 42 de kilometri distanţă de centrul Moscovei, este cel mai mare aeroport din Rusia. Peste 20 de milioane de pasageri i-au trecut pragul anul trecut. Aeroportul, care se întinde pe 136 de kilometri pătraţi, are piste paralele ce operează simultan. Pe el pot fi controlate peste 70 de decolări şi aterizări în numai o oră, inclusiv ale unor aeronave de mari dimensiuni ca Airbus A380.

Sursa: adevarul.ro

Mesaje asemănătoare:

  1. Atentat cu bombă pe un aeroport din Moscova

Tag-uri: , , ,

Categorie:: News

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.