Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Zepelinul supercomputer va domina cerurile Afghanistanului

[ 0 ] 20 ianuarie 2011 | Sebi

Începând cu toamna acestui an, un nou supercomputer extrem de performant va fi introdus în Afghanistan. Totuşi, maşina de calcul nu se va afla în vreo incintă a bazei militare conduse de generalul Dave Petraeus, din Kabul, ori în vreun centru de operaţiuni al unei agenţii secrete din Kandahar.

Noul supercomputer militar va pluti la o altitudine de 6.000 de metri deasupra zonei de război, la bordul unui gigant zepelin-spion, care va intercepta orice mişcare şi orice transmisiune pe o rază de câţiva kilometri de jur-împrejur.

Desigur, acest lucru va fi posibil numai dacă un ambiţios program în valoare de 211 milioane de dolari, denumit “Diavolul Albastru”, va decurge conform planului. În acest moment, fuselajul “înfricoşător de mare” al dirijabilului abia urmează să fie asamblat.

Avioanele Forţelor Aeriene Americane supraveghează deja, cu ajutorul camerelor video, teritoriul afgan şi ascultă convorbirile telefoanelor mobile de aici. Dar acestea sunt sarcini executate secundar şi deficitare în forma lor actuală.

De aceea, ideea din spatele Diavolului Albastru este aceea de a întrebuinţa o mulţime de senzori diferiţi, toţi zburând în cadrul aceleiaşi aeronave şi comunicând între ei constant.

Supercomputerul va centraliza datele şi va coordona totul, orientând automat senzorii în direcţiile potrivite. Iar scopul final este acela de a le transmite aceste informaţii precise trupelor de la sol în mai puţin de 15 secunde.

Prima faza a proiectului Diavolul Albastru este deja în derulare. Spre finele anului trecut, patru mici avioane de pasageri modificate au fost transportate către Afghanistan, şi echipate cu echipamente de supraveghere.

Faza a doua – zepelinul – va fi considerabil mai mare şi mai complexă. Dirijabilul mai uşor decât un avion, construit de compania TCOM L.P., va fi mai lung decât un teren de fotbal (105 metri) şi de şapte ori mai voluminos decât celebrul model de Balon Goodyear (40.000 de metri cubi). Va fi unul dintre cele mai mari aparate de zbor produse de la al Doilea Război Mondial şi până astăzi, conform unor surse apropiate programului.

Forţele Aeriene SUA speră ca dimensiunile spectaculoase să îi ofere dirijabilului suficient combustibil şi heliu încât să rămână în aer măcar o săptămână pentru fiecare alimentare. Senzorii vor fi retractabili, printr-un sistem de culisare aflat la bord ce va conecta toate aparatele electronice.

În gama de dispozitive pentru interceptare din dotarea zepelinului vor intra aparate de ascultare, video-camere de zi şi de noapte, relee de comunicare şi receptoare pentru senzorii de la sol. Toată aparatura se va supune celor mai riguroase progrese tehnologice atinse.

Nu este greu de ghicit că materialul total obţinut ar copleşi cu uşurinţă personalul care ar trebui să îl analizeze şi mii de oameni ar fi necesari pentru o procesare eficientă. Totuşi, supercomputerul suplineşte acest efort. Având o putere de calcul echivalenta cu cea a 2.000 servere single-core, acesta poate procesa până la 300 de terabytes de date pe oră.

Aşadar, în loc să trimită tot materialul infanteriştilor, aşa cum fac majoritatea senzorilor folosiţi în prezent, procesoarele aeronavei vor compacta informaţia, adăugând informaţii precum locaţia şi ora. Trupele de la sol vor transporta un portal de comunicare cu supercomputerul, care la va transmite numai informaţiile de care sunt interesaţi. Primul zbor al zepelinului supercomputer este programat pentru 15 octombrie 2011.

Sursa: descopera.ro

Tag-uri: , , ,

Categorie:: News

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.