GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

Descoperă zborul

[ 0 ] 21 februarie 2011 |

III

Ce se vede pe cer atât de viu colorat şi pluteşte atât de frumos? Da. Zmeul. Cu mai bine de două milenii în urmă, chinezii înălţau zmeie, iar de-a lungul timpului acestea au fost folosite să ridice oamenii pentru a cerceta câmpurile de luptă, a aduna informaţii meteorologice şi a transporta provizii. Zmeiele l-au inspirat pe inventatorul englez George Cayley în proiectarea primului planor-machetă din lume. Premergătorii zborului, cum ar fi englezul Percy Pilcher şi germanul Otto Lilienthal, au folosit modele de zmeie pentru a dezvolta aripile planoarelor. Lilienthal credea că aviatorii trebuie să înveţe să planeze pentru a putea înţelege cu adevărat mişcarea în aer.

Zmeu

Otto Lilienthal

sursa foto: http://www.flyingmachines.org

Fraţii Wright au construit primul lor planor în 1901, acesta fiind bazat pe un zmeu biplan pe care îl construiseră anterior.

Primele planoare erau lansate de pe dealuri, însă planoarele moderne sunt propulsate în aer de către avioane uşoare. Când sunt lansate, acestea urcă în cer, folosind curenţii de aer cald.

Planoarele moderne şi performante au aripi lungi, suple şi, ca păsările cu aripile lor lungi, folosesc curenţii de aer pentru a merge în cercuri timp de ore întregi. Pot zbura zeci de km şi, când intră în picaj, pot atinge viteze de 240 km/h.

Australianul Lawrence Hargrave a inventat zmeul-cutie. În 1894, el s-a suspendat sub patru zmeie-cutii legate cu sfoară. A fost ridicat în aer la o înălţime de 5 m, cu o viteză de 34 km/h.

Photo © Peter Andrews, Outimage Australia

 

Cam atât de data aceasta. Pe data viitoare!

Informaţii preluate din: „Descoperă Lumea – Zborul” , Editura Litera.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Descoperă zborul
  2. Descoperă zborul
  3. Documentar despre zborul la unda cu planorul

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Avioane, Descopera zborul, Lectia de zbor

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.