GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

Primul avion electric romanesc

[ 0 ] 17 aprilie 2011 |

Undeva, în sudul Germaniei, inginerul român Călin Gologan vrea să convingă lumea întreagă de avantajele avionului electric. Primul pas uriaş va avea loc la sfârşitul lunii mai, când plănuieşte decolarea primului său avion electric.

La începutul anului, mulţi producători tradiţionali au ieşit pe piaţă cu automobile electrice. În câteva ţări europene se lucrează puternic la reţelele de alimentare cu energie electrică „la pompă”, pentru automobile.

Chiar şi aşa, noile maşini nu depăşesc o autonomie de 500 km. Atunci, cum ne-am putea imagina să vedem un ditamai avionul zburând cu puterea bateriilor?

Răspunsul e simplu şi la obiect: „greutatea maximă a avionului ajunge la 300 kg. Cu motor şi elice, fără baterii, avionul cântăreşte sub 100 kg. Deci, la un pilot de 90 kg, putem pune 110 kg de baterii cu care se poate zbura până la patru ore.

Elektra One, cum se numeşte avionul, poate plimba un singur pasager, dar acela se va simţi aproape ca într-un planor, pentru că motorul este deosebit de silenţios.

Călin Gologan spune că valoarea proiectului a depăşit un milion de euro. Până acum a finanţat proiectul privat, dar, cum cea mai mare dificultate a unui proiect e finanţarea, va avea nevoie de investitori.

Tot de la el am aflat că Elektra e doar primul avion ultrauşor electric din plan. Dacă micuţa aeronavă se va bucura de succes, vor urma încă două modele de avioane, cu două şi cu patru locuri.

AVANTAJE

  • Costuri extrem de reduse pentru un zbor
  • Întreţinerea motorului e simplă

DEZAVANTAJE

  • Elektra One atinge doar 160 km/h
  • Suportă un singur pasager

Nu este singurul model

Elektra One nu e primul avion electric din lume, dar reprezintă în mod cert o evoluţie faţă de rivali. Există un avion creat de o companie chineză care şi-a făcut zborul de debut încă din 2009.

“Sunt sigur că în următorii 10 ani avioanele electrice se vor impune pe piaţa zborului de agrement şi a celui sportiv” , a declarat Călin Gologan, inventator

Sursa: Click.ro

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Aviatia intre cele doua razboaie mondiale
  2. Descoperă zborul
  3. Descoperă zborul
  4. Maule in România, prin zãpadã si cenuşã

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Categorie:: Avioane, People

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.