GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Un nou otel, de 10 ori mai rezistent

[ 0 ] 23 aprilie 2011 |

Cativa ingineri de la Universitatea  Tehnologica din Sydney, Australia, au creat un nou material, mai ușor și mai puțin dens, dar mult mai puternic decât oțelul.

grafen 29751900 300x168 Un nou otel, de 10 ori mai rezistentEste vorba despre o foiță de grafen, care ar putea deschide o nouă eră în știința materialelor, dacă se va comporta potrivit așteptărilor oamenilor de știință. Materialul a fost obținut reconfigurând prin procese chimice grafitul într-un aranjament bidimensional de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală subțire cât o coală de hârtie și remarcabil de rezistentă.


Prin comparație cu oțelul, grafitul preparat este de 6 ori mai ușor, de 5  până la 6 ori mai puțin dens, de 2 ori mai tare, cu o rezistență de 10 ori mai mare la întindere și cu o rigiditate la torsiune de 13 ori cât cea a oțelului.

În plus, asemenea hârtiei, noul tip de grafen este flexibil.  Mai mult, tocmai pentru că este grafen, beneficiază de importante proprietăți electrice, termice și mecanice. De fapt, grafenul este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut.

Cel mai important lucru insa este obținerea hârtiei de grafen.Procedeul  nu este dificil sau costisitor. Grafenul se găsește în cantități mari în natură. Acest lucru înseamnă că materialul ar putea avea implicații majore în industriile aviatică și automobilistică. Mai ales că producătorii celor două ramuri sunt, oricum, tot mai canalizați spre reducerea greutății și a consumului vehiculelor.

Tag-uri: , , , , , , ,

Categorie:: Ultimele Stiri



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement