GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Navete aero-spatiale (5)

[ 0 ] 21 mai 2011 |

de Valentin Vasilescu

Incepand din al Doilea Razboi Mondial, a existat preocuparea realizarii unor vehicule cu echipaj la bord, capabile sa evolueze in statosfera si chiar sa iasa din atmosfera terestra. Majoritatea acestor aparate avind caracter militar, informatiile legate de testarea lor sunt in continuare secrete. In cele ce urmeaza, ne propunem sa urmarim pas cu pas evolutia acestor aparate, pina la naveta autonoma X-37B din zilele noastre si un pic mai departe.

Racheta Corporal

Rachetele americane Honest John si Corporal

In paralel, cu derularea proiectului Hermes, compania aeronautica americana Consolidated-Vultee ( devenita ulterior Convair ) a primit, in aprilie 1946, aprobarea fortelor aeriene ale SUA de a demara proiectul MX-774, menit sa studieze posibilitatea construirii de rachete balistice cu raza lunga de actiune. In etapa 1, se urmarea testarea unei rachete mai mici WAC Corporal si a unor sisteme de autoghidare, realizate deja de Jet Propulsion Laboratory. In etapa a 2-a, se urmarea reproducerea tehnologiei germane V-2 si realizarea de lansari ale acestei rachete. Etapa a 3-a, propusa de colonelul aviator Holger N. Toftoy, consta in obtinerea unei rachete cu 2 trepte compusa din V-2 si WAC Corporal.

Prima etapa a fost indeplinita pe 20 iulie 1947, prin lansarea rachetei WAC Corporal, preluata si construita in licenta de compania Douglas. Ea cintarea 350 kg, avea lungimea de 7 m, diametrul de 0,3 m si functiona 47 de secunde. Cum etapa a 2-a a proiectului MX-774 se identifica cu proiectul Hermes care se derula in poligonul White Sands, s-a trecut la etapa a 3-a, rezultind racheta cu 2 trepte Bumper. Reamintim ca prima treapta a rachetei Bumper era o racheta V-2 construita in Germania, de 12,5 t, avind lungimea de 14 m, diametrul de 1,65 m si altitudinea de zbor de 88 km. Pe 24 februarie 1949, a doua treapta a rachetei Bumper a stabilit recordul mondial, urcind la altitudinea de 393 km, propulsata cu viteza maxima de 5.260 km/h. Programul MX-774 s-a incheiat in iulie 1950, dupa 8 lansari.

In anul 1952, SUA a reusit sa obtina o bomba nucleara miniaturizata, prin focosul termonuclear W7 de 9-20 kT, avind o greutate de 764 kg. Armata SUA a dorit imediat sa detina un vector purtator al acestui focos nuclear, care fie montat pe sasiu de camion si sa aiba o bataie superioara pieselor de artilerie existente. De aceea s-a orientat catre ceva similar rachetei WAC Corporal. MGR-1 Honest John a devenit prima racheta neghidata inarmata cu focos nuclear din dotarea armatei SUA.
Ea a fost testata in 1951, introdusa in inzestrare in 1953 si dislocata in Europa in 1954. Firma Douglas a produs pina in 1965 circa 7.000 de rachete Honest John, majoritatea nefiind adaptate pentru focosul nuclear si de accea au fost exportate in Canada, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Italia, Japonia, Coreea de sud, Norvegia, Olanda, Turcia, Taiwan si Marea Britanie. Racheta cintarea 2.720 kg, avea lungimea de 8,4 m, diametrul de 0,6 m si bataia de 24-48 km. Era propulsata de un motor cu tractiunea de 3.400 kgf.
In paralel, au urmat citeva modificari care au condus la aparitia rachetei ghidate MGM-5 Corporal, cu masa de 5.000 kg, lungimea de 13.8 m, diametrul de 0,8 m si bataia maxima de 130 km. Motorul cu combustibil lichid functionind 64 secunde dezvolta o tractiune de 9.100 kgf. Testele cu MGM-5 Corporal au inceput in august 1952 si in aprilie 1954 primul divizion de artilerie american a fost inzestrat cu acest tip de racheta. In perioada 1955-1964 ( cind racheta a fost retrasa din inzestrare ) un numar de 6 divizioane de rachete MGM-5 Corporal, inarmate cu focosul W7, au stationat in Germania si Italia.  Conform standardizarii NATO, rachetele cu raza de actiune de pina la 200 km  inferioare lui V-2) au fost denumite rachete balistice pentru cimpul de lupta BRBM (Battlefield range ballistic missile). Cele care aveau performantele lui V-2 (raza de actiune de 300 km) au fost denumite rachete balistice tactice (Tactical ballistic missile).

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Navete aero-spatiale (1)
  2. Navete aero-spatiale (3)
  3. Navete aero-spatiale (4)

Tag-uri: , , , ,

Categorie:: Editorial

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.