GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Povestea calatoriei lui Mathias Rust la Moscova

[ 0 ] 31 mai 2011 |

Mathias Rust

Acesta este tanarul  care a umilit  Uniunea Sovietica  şi a şocat lumea, atunci când în 1987, la vârsta de numai 19 ani, a zburat cu un avion usor  Cessna 172B    fara sa fie detectat  de la aeroportul finlandez  Malmi  din  Helsinki ,  pentru a  ateriza… în Piaţa Roşie din Moscova, la doi pasi de Kremlin.

 

[219889-avion.jpg]

După ce a părăsit Hamburgul  pe 28 mai , Rust si-a realimentat avionul  pe aeroportul  Helsinki-Malmi . El a declarat controlului de  trafic aerian că se indreapta spre  Stockholm, dar a orientat  avionul său spre est, dispărand din spaţiul aerian finlandez lângă Sipoo, dupa care s- a îndreptat spre coasta Mării Baltice şi  spre Moscova.

Se pare ca s-a bucurat  si  de   şansa ca data  aleasa de el pentru a traversa spatiul aerian sovietic, era o zi de sarbatoare in  care fiecare patriot sovietic adevarat  se imbata, indiferent daca era  in timpul serviciului, sau liber.

[rust4.jpg]

Rust a zburat direct spre Moscova şi a aterizat în Piaţa Roşie. El a fost imediat arestat de către autorităţile sovietice, desi pe aceasta fotografie el nu pare a fi fost  imediat arestat.

 

mathias rust landed on red square of Moscow city in 1987

Procesul sau  a început la Moscova pe 2 septembrie 1987  si  a fost condamnat la  patru ani de detentie într-un lagăr de muncă, pentru huliganism, nerespectarea legilor aviaţiei şi  încălcarea frontierei de stat sovietice.

A executat 432 de zile de închisoare sovietica, dupa care s-a putut  întoarce  în Germania de Vest  pe  data de 3 august 1988., fiind primit ca un erou.

Din pacate, dupa ce a facut inchisoare in URSS, odata revenit in Germania, Rust face o tentativa de crima – a injunghiat o tanara care i-a refuzat avansurile. Aura sa de erou care a influentat masiv cultura populara a anilor 80,  s-a spulberat.

Conjunctura internationala de atunci a facut ca un eveniment ca acesta,  care cu cativa ani in urma ar fi facut  valuri scurta vreme in presa occidentala, sa contribuie la grabirea incetarii razboiului rece.

Mihail Gorbaciov a profitat de acest caz , ca sa-i  destituie din functie pentru neglijenta, pe mai marii armatei sovietice care se opusesera semnarii la Reykjavík,  a unui tratat privitor la dezarmarea nucleara intre  U.R.S.S si S.U.A. Mai mult de 2.000 de ofiţeri  care  s-au opus reformelor  lui Gorbaciov, si-au  au pierdut  si ei posturile.

Această masura radicala  a  survenit intr-un moment  critic si a permis  readucerea conducerii conservatoare si antireformiste a armatei, sub ascultare. Cu siguranta  că daca o astfel de miscare  s-ar fi  întâmplat astăzi, ar fi putut  fi interpretata  ca o acţiune de mascare a unei  lovituri de stat de către Gorbaciov.

Avionul Cessna 172P ,  inmatriculat D-ECJB , a ajuns dupa arestarea si incarcerarea lui Rust , in urma catorva tranzactii, in posesia unui om de afaceri japonez care l-a achizitionat in vederea comercializarii ulterioare la un pret mult mai mare.

In anul aniversarii a doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, avionul care a facut legendarul zbor peste Cortina de Fier, a ajuns din Japonia inapoi in Germania.

La sfarsitul anului 2008,  Muzeul Tehnicii Germane din cartierul berlinez Kreuzberg  a reusit achizitionarea aparatului, aducerea sa la muzeu si restaurarea lui in vederea expunerii.

Avionul lui Mathias Rust a fost expus la Deutsches Technik Museum Berlin,  pe 28 mai 2009.

Sursa: English Russia; propellerdream.blogspot.com; wikipedia org.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Povestea unui super-weekend aviatic!
  2. Doi morţi şi opt răniţi, după aterizarea forţată a unui avion cu 155 de pasageri
  3. „Turul inimii”
  4. 30 de ani de la zborul Romaniei in Cosmos. Multumim Dumitru-Dorin Prunariu!
  5. Aviatori de seama: Iosif Silimon

Tag-uri: , , , , ,

Categorie:: Aventură, Avioane, Editorial, Libertate, People

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.