GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Un planor Blanik al Aeroclubului Romaniei expus in Parcul Tineretului

[ 0 ] 21 mai 2011 |

Aeroclubul Romaniei cu sprijinul Primariei Sectorului 4 expun in Parcul Tineretului un planor de tip Blanik pentru publicul larg.

De acum înainte, când treceţi pe lângă Palatul Copiilor veţi putea observa un planor Blanik L13 (cândva YR-212) montat pe un postament, ca şi monument. Ideea de a -l monta, precum şi planorul aparţin Aeroclubului României. Aparatul de zbor a fost montat în data de 16 mai 2011, cu ajutorul Primăriei sectorului 4, cu scopul de a promova aviaţia şi planorismul.

Blanik L13 s-a fabricat in Cehoslovacia, iar primul aparat a ieşit pe poarta fabricii în 1956. După aceasta, modelul s-a răspândit în intreaga lume, fiind cel mai larg utilizat planor. Este zburat chiar şi în ziua de astăzi; pe un derivat al Blanik-ului se antrenează la început studenţii din cadrul Academiei Forţelor Aeriene SUA, şi nu numai. Este considerat unul dintre cele mai bune planoare făcute vreodată. De obicei era echipat chiar şi cu instrumente pentru zborul în nori sau deasupra lor.

Acest model de planor a fost şi primul planor metalic apărut în ţara noastră.

De ce ar trebui să iubim planoarele?

În primul rând există o vorbă: Avionul are motor, iar planorul PILOT. Motivele pentru care ar trebui să iubim aceste aparate de zbor sunt diverse. Aş putea enumera câteva: planorul reprezintă o perfecţiune a aerodinamicii, să zbori perfect şi să aterizezi bine din prima, pentru că în planor te apropii de zborul păsărilor.

Foto: Andrei Cioran / http://andreicioran.blogspot.com/

Articol aparut si pe siteul Asociatiei Aripi Romanesti.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Planorismul si Planoarele
  2. Tipuri de licente
  3. Un an bun
  4. Artă şi pasiune

Tag-uri: , , , , , , , ,

Categorie:: Editorial

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.