GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Guion Bluford a dat mana cu…Sebastian

[ 2 ] 6 iulie 2011 |

Am primit zilele trecute o invitatie din partea Forum Invest Romania de a participa, in data de 5 iulie la conferinta “Bucharest International Forum- Omul care a atins cerul cu mana, astronautul Guion Bluford la Bucuresti”. Cum invitatul de onoare era Guion Bluford, fost pilot US Air Force,  omul care a fost de 4 ori in spatiu (urmeaza a 5-a oara) si a petrecut 688 ore in afara atmosferei terestre…clar nu puteam rata ocazia de a il asculta si cunoaste!

Lumea se inghesuia sa intre in sala. Conferinta avea sa inceapa. Inghit ultimele picaturi de cafea din ceasca, pornesc aparatul foto, intrand in camera de conferinta. In fata noastra se afla insusi “omul care a atins cerul cu mana”,  dar si domnul Dinu Dinulescu, vicepresedintele Forum Invest, care a avut si cuvantul de deschidere al evenimentului.

“Primul astronaut afro- american”, Guion Bluford,  a zburat intr-o misiune NASA, in ’83, la bordul navetei Challenger. Aceasta a fost si prima misiune a lui, careia au urmat alte trei, in ’85, ‘ 91 si ’92. Toate au fost misiuni stiintifice, el fiind ofiter de comanda.

In cadrul prelegerii, astronautul ne-a vorbit despre “admiterea” in cadrul programului spatial international, precum si despre antrenamentele pe care le-a avut inainte de primul zbor in afara atmosferei terestre.

Prima oara cand a ajuns in spatiu a fost fascinat. Dupa alte 3 zboruri a inteles cat de vulnerabila este planeta Pamant, a vazut cat de subtire este atmosfera…si a inteles ca trebuie sa o protejam, caci nu avem unde ne duce. Momentan nu crede in popularea altor planete: “Oamenii se concentreaza mai mult pe cum sa se adapteze in gravitatie 0, in loc sa concentreze pe cum sa creeze o gravitatie artificiala, asemeni pe pamant”, a declarat acesta.

Tot de la el am mai aflat detalii privind viata intr-o nava spatiala, departe de casa. Am aflat cum se spala pe dinti, cum fac dus, cum mananca si cum dorm. Am aflat ca velcro (ariciul ala pe care il aveti voi la unele haine) este un material indispensabil in spatiul cosmic, pentru ca tine lucrurile la locul lor…nelasandu-le sa zburde in voie prin cabina navei.

Un alt lucru care mi-a ramas in minte si m-a uimit este faptul ca pe orbita 45 de minute este zi, 45 minute noapte. Atunci cand lucreaza in afara navei au intotdeauna cu ei dispozitive de iluminat, pentru ca “noaptea vine prea repede”.

Invitatul zilei va pleca pentru ultima oara in spatiu vinerea aceasta, pe 8 iulie, la bordul navetei Atlantis.

Această misiune de 12 zile este esenţială pentru aprovizionarea ISS ( Statia Spatiala Internationala).
După întoarcerea navetei Atlantis, pe 20 iulie, NASA va depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz pentru a transporta astronauţii pe ISS, înainte de dezvoltarea unor vehicule de transport de către sectorul privat american, nu mai devreme de 2015, am aflat astazi.

ISS, a cărei construcţie a început în 1998 şi care este ocupată în permanenţă, începând din noiembrie 2000, se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră.

Il asteptam pe Guion Bluford la Bucuresti si cu alta ocazie, pentru a ne povesti si ultima sa aventura spatiala.

Si, dupa cum scrie in titlul articolului…

 

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Principalele momente din cursa omului pentru cucerirea spatiului cosmic
  2. 30 de ani de la zborul Romaniei in Cosmos. Multumim Dumitru-Dorin Prunariu!
  3. Aripa motodelta cu geometrie variabila- BIONIX
  4. Aviatori de seama: Iosif Silimon

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, Pilot Magazin

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Comentarii (2)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Mihai spune:

    Sebastian, felicitari pentru articol. Fara a fi specialist, observ o frumoasa evolutie in stilul tau de jurnalist-reporter, in capacitatea de a alege, din noianul de vorbe ale unui tip aflat la tribuna pe cele mai interesante, si, de ce nu, in alegerea imaginilor cu care iti ilustrezi textul. Probabil ca mai ai destule de invatat, dar sunt convins ca vei fi un mare reporter. A, si titlul mi se pare foarte inspirat. Inseamna ca si tu ai atins cerul! (la recherche de l’absolu).
    Mica legatura cu titlul tau: cand eram eu licean, Ilie Nastase era cel mai iubit dintre pamanteni (alaturi de Tiriac, desigur), iar tenisul devenea un sport de masa. In contextul asta si eu ma credeam jucator de tenis, ca si multi dintre colegii mei. Ei, intr-o zi am jucat si l-am batut (ma mir si eu cum am facut, ca nu eram mare meserias) pe un baiat care avea un frate la Dinamo Brasov, clubul lui Tiriac, si care avusese onoarea sa joace un set de antrenament cu marele Nastase, si il batuse! Vorba e ca si asta luase bataie de fratele lui, pe mcare l-am batut eu. Silogismul m-a dus la concluzia ca eu L-AM BATUT PE NASTASE!

  2. Sebi spune:

    Va multumesc mult pentru apreciere si pentru povestea dvs! Intr-adevar mai am multe de invatat, sunt abia la inceput. Aprecierile din partea celor ca dvs ma motiveaza insa spre a ma perfectiona

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.