Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

“Unda verde” pentru avionul spatial

[ 0 ] 7 iulie 2011 |

Proiectul Skylon – noul „avion spaţial” – a primit aprobarea autorităţilor spaţiale europene pentru fondurile necesare. După 30 de ani de cercetări, studii şi discuţii, agenţiile spaţiale europene au dat „undă verde” proiectului Skylon, care vizează realizarea unui nou aparat de zbor spaţial, scrie click.ro

Skylon, care a fost proiectat de firma britanică Reaction Engines, este un aparat de zbor spaţial care nu necesită pilot şi care poate participa la mai multe misiuni. Acesta nu are nevoie de rachete purtătoare scumpe, care pot fi folosite la o singură lansare – aşa cum foloseau navetele spaţiale americane -, ajungând pe orbita inferioară a Pământului după ce decolează de pe o pistă obişnuită. Cu ajutorul acestuia, călătoriile în spaţiu vor deveni mult mai ieftine decât până acum.

Poate transporta 15 tone de marfă

Motoarele de rachetă sinergetice pe injecţie de aer ale avionului spaţial, SABRE (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine), folosesc hidrogenul lichid combinat cu oxigenul până la altitudinea de 26 de kilometri, pentru a ajunge la viteza de Mach 5, după care trec pe alimentarea cu oxigen lichid de la bord, pentru a urca pe orbita inferioară a Pământului, relevă site-ul DiscoveryNews. Cu ajutorul lui Skylon se urmăreşte reduce­rea costurilor pe care le presupune activitatea co­mer­cială spaţială.

Aparatul de zbor poate transporta în spaţiu până la 15 tone de marfă, inclusiv sateliţi, echipament, dar şi oameni, la preţuri considerabil mai mici decât în prezent. Reprezentanţii Agenţiei Spaţiale din Marea Britanie spun că firma Reaction Engines va prezenta tehnologia motoarelor SABRE în cadrul unei demonstraţii care va avea loc la sfârşitul acestei veri.

Zbor spaţial de 15 ori mai ieftin

Potrivit estimărilor făcute de inginerii britanici, fiecare zbor va costa circa 7,5 milioane de euro, sumă mult mai mică decât cea necesară trimiterii unei rachete în spaţiu (116 milioane de euro).

Mesaje asemănătoare:

  1. Skylon, superavionul care a pensionat naveta Discovery
  2. Principalele momente din cursa omului pentru cucerirea spatiului cosmic
  3. NASA dezvoltă un nou vehicul pentru explorarea spaţiului
  4. Endeavour a aterizat fără probleme pentru ultima oară
  5. Boeing 747-8 Intercontinental a zburat pentru prima oara

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Categorie:: Avioane, News

Autorul acestui articol: Mihai Nazare. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.