GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

La Arad se construiesc avioane ultrausoare

[ 1 ] 11 august 2011 |

Ziua de 7 august a fost o zi plină de emoţie pe aeroportul din Arad. Şi asta nu s-a întâmplat din cauză că în zonă trebuia să aterizeze de urgenţă un avion cu pasageri, ci pentru că un avion de mici dimensiuni, asamblat de un arădean s-a desprins pentru prima dată de la sol.

Astfel, după trei luni de muncă în atelierul de acasă, constructorul şi-a văzut visul cu ochii. Aşa că atunci când a primit acordul de la turnul de control de pe aeroportul din Arad pentru decolare, avionul ultrauşor, care cântăreşte aproximativ 260 kilograme, a fost gata de zbor. Câteva minute mai târziu, avionul ultrauşor zbura deja deasupra oraşului, lin, fără probleme.
Cel care a testat aparatul de zbor a fost un pilot german, care s-a declarat încântat de acest prototip după doar câteva minute în aer. „A fost un zbor de testare pentru acest avion nou, vântul a fost destul de puternic, aproximativ 20 de noduri, dar avionul s-a comportat foarte bine. Înainte am făcut o verificare vizuală, am vrut ca totul să fie în ordine, fiecare şurub, piuliţă, cablu­rile trebuie fixate aşa cum trebuie. Am fost foarte atenţi ca să nu fie vreo surpriză”, a declarat Martin Man­they, pilotul care a testat avionul.

Pentru început, avionul a făcut un zbor de aproximativ 20 minute, la o înăl­ţime de 180 de metri. Avionul zboară cu benzină şi poate atinge o viteza de 150 kilometri la oră. Dacă are rezervorul plin, te poartă în aer 800 de km. „De mic copil sunt pasionat de avioane, la început făceam machete, doar că pasiunea din copilărie a devenit în timp un lucru foarte serios. Acest avion a fost construit cu multă atenţie şi am avut nevoie de trei luni de zile. Nu te poţi juca cu un aparat care poartă în aer vieţile unor oameni”, a povestit Sorin Măcinic, constructorul avionului.
Prietenul care l-a ajutat  să pună cap la cap proiectul nu a zburat niciodată, dar a fost fascinat de construirea un avion adevărat. „A fost o plăcere pentru mine să lucrez la construcţia acestui avion. A fost multă muncă, dar foarte interesantă”, a mai precizat Constantin Mereuţă, prieten al constructorului.
Avionul Sky Ranger este construit din fibră de sticlă şi carbon, iar arădeanul vrea să transforme pasiunea de o viaţă  într-o afacere. Cu atât mai mult cu cât firma la care lucra s-a închis, iar Sorin Măcinic este acum şomer.
Cel mai probabil, acest prototip va intra din septembrie în construcţie de serie. O firmă germană a obţinut fonduri europene şi va construi acest tip de avion ultrauşor, cu două locuri şi elice, pentru uz utilitar sau de agrement. Un astfel de aparat de zbor va costa între 35 şi 45 de mii de euro, în funcţie de tipul de motor pe care îl va avea.

Sorin Macinic a mai construit un avion ultrausor prin ’96


Sorin Macinic este cunoscut ca fiind un mare iubitor de avioane. La inceput, pasiunea s-a materializat prin aeromodele, pentru ca la scurta vreme sa inceapa lucrul la un avion adevarat. Practic, la clubul de aeromodele de pe strada Sebesului, a fost construit un avion cu doua locuri, inmatriculat cu numarul YR-6130.  Impreuna cu Eugen Dimitrie Marta si supervizat de mecanicul aviatic Liviu Stan, Sorin Macinic s-a apucat de constructia acestui avion in 1996, dupa o documentatie americana din 1930 si un proiect modernizat in 1970. Proiectul a fost cumparat de peste ocean iar constructia avionului a durat trei ani, costurile fiind de peste 25.000 DM. Avionul avea doua locuri, este fara cabina si a fost realizat in intregime la aeroclubul de pe strada Sebesului. In faza de finalizare datorita marimii fuselajului a fost necesara scoaterea sa pe geam din cladirea clubului de aeromodele. (foto Romanian Spotters)

Aparatul a fost construit din lemn, panza si placaj de aviatie.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Avioane din familia Suhoi
  2. Avioane istorice: Henschel HS 129
  3. Aeronavele ultrausoare Pipistrel, in topul aparatelor de zbor eficiente si economice
  4. 101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania
  5. Primul avion electric romanesc
  6. Descoperă zborul
  7. Aerotouring si aventura cu girocopterul M24 Orion

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Categorie:: Avioane, People, Pilot Magazin, Ultimele Stiri

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Mihai Nazare. Vezi profilul complet.

Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. volks spune:

    tipic romanesc, plagiat ca la carte. Cica avion proiectat de el… volksflugzeug.eu/1.html

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.