GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Coltul botezului | Satisfactia primului zbor in simpla comanda

[ 1 ] 21 august 2011 |

 Vine un moment in viata oricarui elev aflat in scoala de zbor, in care trebuie sa zboare singur pentru prima oara. Acesta clipa variaza in functie de iscusinta acestuia, insa instructorul are ultimul cuvant de spus. Profesorul este asemeni unei pasari care isi invata puii sa zboare. Cand sunt suficienti de “maturi”, acestia se ridica plini de mandrie in inaltul cerului.

Dupa ce a aterizat cu bine dupa primul zbor in simpla comanda, elevul cu pricina este luat pe sus de colegi, i se dau tricoul sau bluza jos si este tavalit prin maracini. Sincer, nu stiu de unde vine acest obicei si tare mult mi-as dori sa aflu. Asa ca daca stiti, astept un mail de la voi.

Revenind la tavalitul prin maracini…Foarte dureros nu pare si oricum, bucuria primului zbor singur, cand esti doar tu si aeronava, este mai puternica.

Ieri am avut deosebita ocazie de a asista la un astfel de botez. Mi-am zis sa dau o fuga pe la aerodromul Clinceni, banuind ca este activitate. Ajuns acolo, elevii Aeroclubului Romaniei zburau de zor. La putin timp dupa sosirea mea, mi se face semn catre un elev: “Fii atent, asta iese la simpla!”. Tot zborul am fost cu ochii pe el. A zburat perfect, merita din plin iesirea in simpla comanda. Dupa ce a fost botezat conform traditiei, am stat cu el putin de vorba, pentru a afla mai multe detalii despre primul sau zbor singur, cu planorul.

Il cheama Cojocaru Stefan, dar colegii de zbor ii zic “Fane”. S-a apucat de zbor acum doi ani, insa a intrerupt o perioada activitatea. Anul acesta a revenit in forta insa.

In afara de planorism, Fane mai este pasionat de cicloturism si alpinism.

Cum a fost primul sau zbor “singur printre fileurile de aer”

Dupa 90 de starturi si aproximativ 8 ore de zbor, instructorul sau, Cosmin Niculae i-a facut in dimineata zilei de ieri, prin surprindere un caz special: Ruperea cablului de la mosor in decolare. Vazand ca s-a descurcat fara probleme, mentorul l-a trimis sa zboare singur, doua starturi consecutive. S-a descurcat de minune ambele dati!

Discutand apoi cu proaspatul botezat, acesta mi-a povestit, extrem de relaxat cum s-a simtit acolo sus: “Cand am venit la aerodrom nu ma asteptam sa fie activitate si sa zbor. Daramite sa mai ies la simpla. De regula, cu instructorul eram mai incordat. Acum nimeni nu mai imi spunea ce sa fac, am fost doar eu si planorul acolo sus. Nu mi-a fost teama de nimic, am ascultat intocmai sfaturile instructorilor si totul a mers bine, dupa cum ai vazut”, imi povestea ieri Fane, culegandu-si maracinii infipti in spate.

 Planoristul mai are de zburat putin, de perfectionat tehica de pilotaj si va breveta.

Daca doriti si voi sa obineti o astfel de licenta, trebuie sa stiti, ca, in fiecare an, la Aeroclubul Romaniei se organizeaza cursuri de zbor GRATUITE, pentru tinerii intre 16 si 23 de ani. Va vom tine la curent, pentru a afla cand si unde va puteti inscrie pentru a deveni si voi piloti!

Caz special: ruperea cablului in decolare. Elevul a impins mansa in fata, pentru a castiga viteza

Ultimele sfaturi de la doamna Loredana, instructoare de planor in cadrul Aeroclubului Romaniei

In vreme ce Fane zboara, colegii ii pregatesc o surpriza

Nu a durut deloc. Satisfactia primului zbor singur-singurel era mai mare

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Bucuria primului zbor in simpla comanda
  2. Planorismul si Planoarele
  3. Aviatia sportiva a comemorat 60 de ani de aviatie reactiva in Romania!
  4. Un planor Blanik al Aeroclubului Romaniei expus in Parcul Tineretului
  5. Raliul aerian Dunăre-Mureș-Tisa #1
  6. Cui sa mai promovam aviatia?
  7. Faceţi cunostinţă cu Vulturii Tricolori

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, News, People, Pilot Magazin

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Gica spune:

    Bravo tinere! La tot mai multe ore de zbor. Succes in atingerea performantei in planorism

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.