GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

Remember Guy Kints

[ 3 ] 5 august 2011 |

de Gheorghe Muresan

30.08. 2005
Buna drajilor,

Iaca ne-am intors de la Mieussy.

Am fost cu Bebe Coldea din Sibiu, Trutza din Petrosani cu familia si Buzanu cu ceva preten de-al lui.

Eu m-am dus pentru ce a fost Guy pentru mine/noi . As fi regretat vesnic daca nu m-as fi dus….

Am zburat la Saleve vineri seara, daca tot eram acolo, a fost super…De pe stanca aia ametitoare, cu haul ala de cca 800 m sub noi, cu Geneva, cu tasnitoarea ei in lacul Leman mai colea, autostrazi, pasuni, tarlale, tara curata fara pet-uri, cu cerul acoperit si o vantoasa constanta constanta de cca 8 m de stateam la un moment dat aninat…dar si cand mai slabea era ca in branza, nu tremura nimic era perfect…Mai erau o gramada de piloti, unii se rupeau in figuri de-mi statea inima in loc, faceau cate o negativa asa…in dorul lelii…redresau si veneau alaturi de noi…Sambata la Mieussy…N-am stiut ce-i ala zbor trist pana atunci… O poveste scurta din partea sotiei, indicatii scurte din partea lui Michel cel care ne-a organizat, am decolat tristi unii dupa altii vre-o douazeci de toti, am luat-o la vale, vantul era slab, cerul acoperit in concordanta cu starea noastra de spirit, am ajuns la verticala ultimei faleze… m-am uitat inapoi si atunci am vazut norul de cenusa, alb, imaculat, s-a raspandit usurel, s-a dispersat, a mai ramas un valatuc firav ca de ceatza care a disparut si el peste cateva secunde, peste paduri, stanci, pasune…..Masa, ceva beuturi, poza lui Guy, insemnari, povesti unele vesele altele nu, atata a mai ramas.Spre seara am impartit din echipamentul lui Guy, cate o amintire, eu am luat o bucata din parapanta lui, o s-o fac maneca de vant. Cand o sa falfaie in bataia vantului o sa ne aducem aminte de el si ca el este peste tot. Il vom regasi in prognoza meteo…Ne va veghea de acolo de sus si o sa rada de noi cand facem prostii si o sa se bucure de bucuriile noastre si o sa se intristeze de supararile noastre.Sa-i fie amintirea vesnic proaspata si sa se odihneasca in pace in sanul materiei primordiale unde i s-a intors cenusa….
Iar D-zeu la judecata lui o sa-i aprecieze marea lui dragoste de oameni si de noi, cum se cuvine.

Gheorghe

Pentru cine nu stie :
Guy Kints a fost primul meu contact cu Franta, cu locurile minunate de zbor de acolo si cu o prietenie sincera, calda si absolut dezinteresata pentru romani, pe care am incercat o vreme sa i-o inteleg si care finalmente mi-a fost relevata… Era intr-o seara dupa o zi de zbor undeva pe la noi prin Baia Mare…Pur si simplu l-am intrebat de-a dreptul. Raspunsul lui a fost neasteptat. Spunea ca atunci cand a venit pentru prima data in Romania, in 1992 cred, a vizitat cu banda lui de zburatori mai multe localitati, unde au avut contact cu familii obisnuite de romani. A observat cu mare mirare ca in vremile acelea tulburi si precare romanii au facut eforturi materiale serioase sa-i primeasca, sa le puna pe masa, sa ii faca sa se simta bine si ca acasa. Timpurile erau cenusii, dupa revolutie, cand inca noi nici nu stiam cum ne cheama. S -au intors acasa si si-au spus intre ei ” trebuie sa facem ceva pentru oamenii astia”. Au infiintat clubul de zbor “Caralpes” adica Carpati-Alpi, cu intentia declarata de a-i invata pe romani sa zboare cu parapanta. Prin urmare in anii care au urmat au adus sute de parapante, selete, casti si le-au daruit moca celor ce invatau sa zboare. Numai la noi in BM au lasat  35 de aripi, mai noi, mai vechi etc. Ba mai mult, au organizat doua expeditii de piloti romani in Franta, una in 1994 alta in 1996 la cea din urma am avut marea bucurie de a participa si in care am zburat trei saptamani aproape zi de zi, pana mi-a iesit pe nas, am strabatut Franta de la Orcier din Haute Savoie, pana la Monaco si inapoi.
Pot spune ca desi am inceput sa zbor in 1992, abia dupa vara lui ’96 am invatat cu adevarat cu ce se mananca parapanta.
In acelasi an, Pepi Gasteiger a venit in Romania la Cluj si Baia Mare si unde impreuna cu Babacu, am organizat primul stagiu de instructori de zbor sub invatatura lui Pepi, la care a participat si Guy. Am fost uimit sa-l revad dupa nici o luna in Romania, isi luase concediu si venise la zbor. Am zburat pe Ignis impreuna cu toata banda. De atunci avem si o inregistrare video pe care o s-o vi-o arat la Balea.
In anii care au urmat a venit anual in Romania iar dupa iesirea lui la pensie cu vreo 4-5 ani inainte de a se duce pe plaiurile vesnice de zbor, a inceput sa isi petreaca multe luni pe an aici. A participat alaturi de noi, pe vremea expeditiilor anuale la Budva, la acestea, ne-a invatat mereu, ne sfatuia ca un tatic, guru, iubit, respectat si adulat pentru felul lui de a fi si pentru marea prietenie ce o degaja, entuziasm si energie pozitiva. A fost la nuntile noastre si prin prezenta lui aici a fost un crampei din viata noastra de zi cu zi. Prin marele lui efort si imensa daruire pentru noi pilotii romani pot sa afirm fara a putea fi contrazis ca a fost “PARINTELE PARAPANTISMULUI ROMANESC”. El a dat drumul bulgarelui de zapada la vale, el ne-a aratat directia si sensul, el ne-a pus in palme chingile parapantelor de am ajus azi sa avem AZRL, sa existam legal, sa fim membri FAI si sa avem echipa in PWC. In 1998 cand am participat la un PWC la Mieussy, alaturi de el, in calitate de bagatori de seama si baieti de mingi, ma intrebam oare cand vom avea un roman gata de start alaturi de cei de atunci : Greg Blondeau, Murillo, Sandie Cochepain etc…?
Iata au venit vremile acelea si ni se pare firesc si normal sa urmarim pe site-uri evolutia pilotilor nostri din ce in ce mai buni, mai mesteri si mai dibaci in plutonul elitei mondiale, este firesc sa fie asa si suntem alaturi de ei cu sufletul si gandul bun.
Eram peste ocean cand am citit pe net ca a disparut intr-un CB la Mieussy, in acelasi loc unde s-a nascut parapanta in 1978. A fost gasit zdrobit dupa o cautare de mare amploare la care au participat sute de voluntari, paramotoristi, deltasi, elicopteristi, jandarimi in aer, calare si pe jos…peste trei saptamani pe un perete abrupt infasurat in aripa… Un pilot intr-o competitie locala a vazut un petec de aripa colorata intr-o valcea….Am sperat in tot acest rastimp sa supravietuiasca…N-a fost sa fie asa.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Transilvania XC in memoriam Guy Kints
  2. Faceti cunostinta cu romanii care ne vor reprezenta la Campionatul Mondial de parapanta!
  3. Raliul Dunăre-Mureș-Tisa # 2

Tag-uri: , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, Pilot Magazin

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (3)

Feed RSS pentru comentarii

  1. vexler genu spune:

    impresionanta povestea lui guy kints. ramanem profund recunoscatori misionarismului sau in romania. voi fi in weekend la balea sunt surprins ca exista fatalitate la acest nivel de performanta . ce inseamna CB(la circumstante deces)?

  2. Sebi spune:

    CB-Cumulonimbus, nori aducatori de furtuna

  3. gheorghe spune:

    Guy Kints si-a fortat norocul…In acea zi fatala a decolat de la Mieussy sub un CB, de fapt era mai degraba un stratus compact ce acoperea cerul 100%. A decolat si a disparut, Plafonul era la 100 m deasupra decolarii. In schimb crestele muntilor se inalta la peste 2800, in spate. Explicatia este clara, lipsit de vizibilitate a percutat muntele intr-o zona foarte abrupta si a cazut infasurat in aripa in prapastie. A fost gasit dupa 3 saptamani…
    Nu erau conditii tari, nu era furtuna nu era nimic, Mai decolasera o gramada inaintea lui….

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.