GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Ziua aviatiei, sarbatorita astazi in SUA

[ 0 ] 19 august 2011 |
In 1939, presedintele de atunci Franklin Roosevelt a proclamat ziua de 19 August ca fiind ziua Nationala a Aviatiei. Un omagiu adus istoriei si dezvoltarii aviatiei in SUA. Data de 19 coincide si cu ziua de nastere a lui Orville Wright, care, alaturi de fratele sau au contribuit la dezvoltarea aparatelor de zbor si a zborului.
Frații Wright au admirat realizările lui Otto Lilienthal, fiind șocați profund de accidentul aviatic care i-a provocat moartea. De aceea au hotărât să studieze locul prăbușirii lui cu avionul, să determine cauza accidentului și să reconstruiască avionul lui Lilienthal.

În anul 1889 frații Wright încep construirea primului avion nemotorizat, un planor cu aripi duble. Din studiul tabelelor lui Lilienthal stabilesc că fusese calculat greșit coeficientul “Smeaton” (un coeficient al raportului dintre portanță și rezistența opusă de aer). Pentru experimentarea practică construiesc pentru prima oară un canal cu curent de aer.

În octombrie 1900 are loc prima încercare de zbor fără pilot în regiunea Kill Devil Hills lângă Kitty Hawk din Carolina de Nord, pe malul Oceanului Atlantic, unde caută să profite de curenții permanenți și puternici de aer.

În vara anului 1901, cu un planor îmbunătățit și cu pilot, reușesc să zboare 100 de metri cu o viteză de 35 de kilometri pe oră. In timpul acestor zboruri experimentale reușesc pentru prima oară să descrie în timpul zborului o curbă. Perfecționând în continuare tehnica zborului, în anul 1902 au reușit să parcurgă o distanța de 622,5 metri. La data de 23 mai 1903 hotăresc montarea în planor a unui motor.

Construirea elicei creează o serie de greutâți, spre exemplu problema unghiului paletelor elicei, care trebuia să ridice în aer un motor de 12 (cai putere) cu patru cilindri și răcire cu apă, având o greutate de 110 kg.

În cele din urmă, după multe încercări infructuoase, la 17 decembrie 1903, Orville reușește să zboare timp de 12 secunde, pe o distanță de 37 de metri, cu o viteză de 10,8 km/h. Wilbur, la rândul său, reușește să zboare în aceeași zi, de data aceasta timp de 59 de secunde, 260 de metri cu o viteză de 19 km/h.

Cum este sarbatorita la americani aceasta zi?

Multe scoli organizeaza activitati pe tema aviatiei. Se discuta cu elevii despre istorie (fratii Wright, Amelia Earnhart si alti pionieri ai zborului). Se organizeaza si grupuri scolare, cu vizite la diferite muzee de tehnica si de aviatie.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Pe 17 decembrie..
  2. Replica a aeronavei fratilor Wright s-a prabusit recent in Ohio
  3. 10 lucruri de stiut despre avion
  4. Aviaţia pe scurt

Tag-uri: , , , , ,

Categorie:: Editorial, News

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.