GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

Istoria din aer # 1. Zbor cu giro in premiera pentru fotografierea siturilor arheologice | Fotoreportaj

[ 4 ] 21 octombrie 2011 |

Recent, Pilot Magazin si Asociatia Pilotilor si Proprietarilor de Aeronave Ultrausoare Motorizate din Romania (APPAUM) au batut palma cu reprezentantii Muzeului National de Istorie a Romaniei pentru a fotografia din aer siturile arheologice de pe teritoriul Romaniei.

Fotografia aeriana realizata unui sit arheologic ajuta cercetatorii sa aiba o imagine de ansamblu asupra locului, sa il vada in ambianta cu tot ceea ce il inconjoara dar si sa inteleaga motivul pentru care oamenii din trecut au ales respectiva pozitie pentru amplasarea locuintei/orasului.

Colaborarea, in premiera pentru lumea ulm-istica de pe la noi, a intrat in practica de ieri, orele 11.00 AM, cand, cu decolare de la Sirna, girocopterul M24 Orion a luat directia Sultana, langa Calarasi.

Atmosfera  a fost destul de calma, de acum a venit toamna iar “bubuielile”  s-au mai dus, asa ca zborul a fost de exceptie.

Prima misiune a noastra a fost sa fotografiem Biserica ruina de la Magureni, asezare de pe la 1700, iar apoi santierul arheologic de la Sultana, santier ce ascunde vestigii din perioada neolitica.

In raidul nostru Sirna – Magureni – Sultana si retur, pe langa fotografiile la siturile arheologice am realizat si altele, pe langa subiect, dar care completeaza povestea primului zbor din programul “Istoria din aer”.

Ora 11. Am scos girocopterul din hangar, am stabilit traseul pe harta si am decolat

Dupa decolare am fixat inaltimea de zbor si directia

Pe drum am trecut la verticala vitoarei autostrazi Bucuresti-Ploiesti. Suntem curiosi cand se va putea circula pe ea, dar nu ne impacientam...avem giro! Un lucru e cert: probabilitatea sa fie gasite vestigii arheologice in urma sapaturilor este foarte ridicata!

Rable...sau mai bine zis: arheologie industriala

Inversiunea termica, vizibila de la 300 metri inaltime

 

Dupa aproximativ o ora de zbor am ajuns la primul obiectiv al calatoriei noastre: Biserica ruina de la Magureni

Am dat cateva tarcoale, am fotografiat si ne-am dus mai departe catre Sultana

Aşezarea eneolitică de la Sultana-Malu Roşu reprezintă un caz special în contextul eneoliticului românesc. A fost primul sit gumelniţean care a făcut obiectul unor cercetări ştiinţifice în anii ‘20 ai secolului trecut. Cercetările au fost începute de către Ion Andrieşescu şi Vladimir Dumitrescu (student pe atunci), reprezentând o primă afirmare a şcolii de arheologie din România, ale cărei baze sunt legate de activitatea lui Vasile Pârvan.

Ulterior, după 1970 şi până la mijlocul anilor ’80, aşezarea a fost cercetată aproape în întregime de către Constantin Isăcescu (iniţial la Muzeul Judeţean Giurgiu, iar mai apoi la Muzeului Naţional de Istorie a României) şi Cornel Hălcescu (Muzeul de Arheologie Olteniţa). Din păcate rezultatele acestor cercetări au rămas necunoscute. A rămas în schimb materialul arheologic care, prin originalitatea şi spectaculozitatea sa face din Sultana-Malu Roşu un sit deosebit în cadrul epocii eneolitice. Amintim în primul rând tezaurul din obiecte de aur, cel mai mare descoperit la nord de Dunăre, în greutate totală de 36,170 gr. Dintre piesele ceramice se detaşează „Vasul cu Îndrăgostiţi” de la Sultana, fără îndoială una dintre capodoperele artei preistorice, cu nimic mai prejos de celebrul “Gânditor” de la Cernavodă.

Au fost cercetate cel puţin unsprezece locuinţe de suprafaţă, de dimensiuni relativ mici, rar depăşind 4 m lungime şi 3 m lăţime (una singură avea 7 x 4 m), orientate nord-sud. Unele aveau podele din lut amenajate pe un pat din bârne, iar vetrele, nelipsite din case, erau plasate de obicei în colţul de nord-vest. Pereţii aveau stâlpi de lemn cu împletitură de crengi pomostite cu lut, iar acoperişul era probabil din stuf. Aşezarea a avut şi un şanţ de apărare, adânc de circa 6 m, care era dublat spre interior de un val de pământ cu o înălţime de aproximativ un metru şi o lăţime de 3–4 m lăţime (sursa)

Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele descoperiri remarcabile identificate la Sultana-Malu Roşu.

Prin zona sitului arheologic nu am putut sa nu observam o minunata casa din...epoca contemporana.Pentru cine intreaba...sediul de vara al Pilot Magazin:)

Manastirea Caldarusani

In apropiere de aerodrom - Lacul Snagov

 Saptamana viitoare, daca avem noroc si de vreme buna, vom zbura catre alt santier arheologic. Ramaneti pe frecventa!

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Aerodrom proaspat inaugurat la Rosiorii de Vede
  2. 101 ani de la primul zbor al unui avion romanesc, in Romania
  3. Aerotouring si aventura cu girocopterul M24 Orion
  4. Primul meu zbor la Sfantu’
  5. Ati fost la Thunder over the Black Sea? Daca nu, va spunem noi ce ati pierdut!
  6. Inca nu faci parte din APPAUM? Atunci e timpul sa devii membru!
  7. Cativa piloti de aeronave ULM au zburat in cautarea celor doi disparuti din Delta. Operatiune in PREMIERA

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Aventură, Descopera zborul, Editorial, Fotografii, People, Pilot Magazin, Raid, Timp liber, Turism aerian, Ultimele Stiri

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (4)

Feed RSS pentru comentarii

  1. [...] noului nostru proiect – de fotografiere a siturilor arheologice din Romania – si puteati citi povestea primei calatorii aero-istorice, acum va prezint, intr-un montaj realizat de colegul nostru Luciano Mihaita, videoclipul realizat [...]

  2. [...] zboruri deasupra Istoriei # 1 [ 0 ] 16 noiembrie 2011 | Sebi Incepand parteneriatul cu Muzeul National de Istorie a Romaniei, de fotografiere a siturilor arheologice, ne-am gandit, tot in colaborare cu ei sa realizam un serial, spre a aprofunda mai mult domeniul [...]

  3. Catalin I. Nicolae spune:

    Interesant proiect, din pacate fotografiile sunt aproape toate prost executate si cu totul inutilizabile dpdv stiintific si arheologic.

    Mai mult, pilotand si fotografiind in acelasi timp incalcati standardele europeene admise ptr acest tip de operatiune.

  4. [...] esti in zona si ai 4×4 competent, poti ajunge si la asezarea eneolitica Sultana-Malu Rosu, aflata foarte aproape, insa doar daca esti realmente pasionat de istorie. De prisos sa mai spun ca [...]

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.