GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

Istoria, economia și geografia Aeroportului Adunații-Copăceni

[ 0 ] 24 octombrie 2011 |

În China, dacă ați văzut la știri, există un sat atît de bogat încît a ajuns să se implice puternic în industria aviației. Ceea ce ne-a amintit că nici noi nu stăm prea rău la capitolul ăsta. Satul din China (Huaxi) își cumpără avioane. La noi, planurile sună ușor diferit: deocamdată, primarul liberal din Adunații-Copăceni își face doar aeroport. Avioanele or să vină singure.

Ne-am plimbat o zi prin Adunații-Copăceni încercînd să vedem cum cad banii din cer peste locuitori atunci cînd o zonă este atinsă de un miracol economic. Precedat, firește, de un miracol imobiliar, căci aeroportul nu se putea construi în aer, ci pe pămîntul sătenilor. Să vedem.

„Mi-a dat banii în mînă, cărămidă“
O femeie îmbrăcată într-un capot model leopard și doi bărbați îmbujorați stăteau de vorbă lîngă casa mamei primarului Tache. Doamna: „Acum trei ani era 20 de euro pămîntul. Eu l-am vîndut anul trecut cu doi euro. Banii i-am dat fetei. Știi ce mi-a zis fiică-mea? Că mă fute în gură. Am dat trei pogoane. Mi-a dat banii, un miliard, în mînă, cărămidă. Și a zis că, dacă nu îi dăm pămîntul, ne mută în altă parte și tot ni-l ia. L-a vîndut cu 15 euro și nouă ne-a dat doi!“. Aflați cine e omul cu cărămida de bani în paragrafele următoare. Doamna care s-a recomandat Roxana n-a vrut să ne spună, pe motiv că „Doamne ferește! Mă aud ăștia“.

Poliția e cu noi
Ne hotărîm să mergem la pămîntul făgăduinței pe care vor ateriza avioanele. Nu știm cum s-a nimerit, dar la ieșirea din comună am dat exact peste cine trebuia: polițistul satului. Ne deschide ușa Logan‑ului de serviciu, din care ies, cît ai zice „Frații Pește“, o manea din aia de suflet și-un miros de mîncare din plasele cuibărite pe locul mortului. „A, de aeroport vreți să știți? Păi, mergeți unde se construiește Primăria! Tache, primarul, trebuie să fie acolo. Știe tot, că e asociat cu Nelu Iordache în treaba asta cu aeroportul“, spune forța de ordine cu miros de parizer. Nelu Iordache, dacă n-ați fost atenți pînă acum la topul bogaților și la orarul avioanelor low-cost, este patronul Blue Air. E născut în localitate și e principalul investitor al viitorului „Adunații-Copăceni International Airport“.

Vinzi cu 25, cumperi cu doi. C-așa-i hora pe la noi
Lucian, un băiat de pe stradă supărat pe sistem, ne luminează: „Tache a cumpărat toate pămînturile. Le-a luat cu doi euro și le-a vîndut și cu 25. Cine nu voia să își vîndă pămîntu’ era amenințat că îl mută în altă parte și nu o să mai ia nici un ban. E foarte răzbunător. Data trecută nu a ieșit primar și acum se răzbună pe ăia care nu l-au votat. A băgat apă curentă. Da’ deocamdată nu curge nimic prin țevi. Și, oricum, ne-a spus de la Primărie să nu bem apă din asta, că nu prea e bună de băut. A făcut teren sintetic la școală pentru copii și acum îl închiriază. A făcut șoseaua cu aproape o jumătate de metru mai îngustă decît aia care era înainte. Numai să bage el în buzunar. Ne-a spus că pune gaz și, cînd l-am întrebat dacă mai pune sau nu, ne-a zis să băgăm lemne“, își încheie seria de acuzații Lucian, sprijinit și de alți fii ai comunei.

Aeroportul, o afacere de familie
La noua Primărie se lucrează din greu. Chiar și sîmbăta. Pare că e pe terminate. Întrebăm de primar. Ca prin minune, un murg nemțesc model ML parchează. El e – Ion Tache, asociat cu Iordache în două firme, conform Registrului Comerțului. Ba și văr cu mai-marele Blue Air. Ne spune să nu-l fotografiem. Nu-l fotografiem. Îl întrebăm dacă e adevărat ce zice lumea prin sat. „Nu e adevărat. O firmă a cumpărat pămînturile. Am 61 de ani. M-am lăsat de afaceri cînd am venit la Primărie. Vreau doar să dezvolt comuna. Eu am avut prima benzinărie particulară din țară. Am milioane de euro. Nu mă mai încurc acum. S-au vîndut pămînturile cu doi euro de cînd cu criza. Vin și acum la văru-meu să le dea cu 1,5 euro. Era mai scump în 2006-2007. Și n-a crescut prețul de cînd s-a auzit de aeroport. Mai avem doar cîțiva pași de parcurs, mai sînt vecini care nu vor să-și dea aprobarea. În primăvară vor începe lucrările. În proiectul actual este implicat și patronul Blue Air acum, și un fond de investiții. Mai e o firmă care se ocupă cu terenul. Vor fi 1.500-2.000 de locuri de muncă. Într-o săptămînă vom avea și apă curentă în Adunații-Copăceni. Vedeți și Primăria cum arată acum! Vor fi și gaze“, se laudă penelistul Tache, fost ziarist, coleg cu Cornel Nistorescu la un ziar de partid al liberalilor. Mai că ne convinsese să ne luăm borcanele cu zacuscă din beci și să ne mutăm sub jurisdicția lui.

Ceaușescu a fost cu ideea!
Tache scoate de pe bancheta din spate un proiect jerpelit ca o culegere de Țițeica. Pe copertă scrie „Aeroportul București Sud“. „La început, finanțarea trebuia să vină de la Guvern. Dar, de cînd cu criza, s-a trecut pe privat. S-au cumpărat 300 de hectare. Proiectul este de pe vremea lui Ceaușescu. În anii ’80 au făcut un studiu specialiștii și au zis că viteza medie a vîntului este perfectă. Doar 8-9 aeroporturi din lume beneficiază de mediul de aici. Locul se află între Argeș și Neajlov, așa că ceața este atrasă mereu de cele două rîuri și sînt condiții foarte bune de vizibilitate. În plus, aici sînt 3.000 de hectare de teren fără denivelări“, zice mîndru primarul penelist.

Nicușor și Ion Ceaușescu au făcut lobby pentru Adunați
De la fostul benzinar am aflat că primul mare fan al unei parcări de avioane în zonă a fost Nicușor Ceaușescu. Abia apoi Ludovic Orban și liberalii lui. Prințișorul Ceaușescu avea o slăbiciune pentru Adunați pentru că venea des la domeniul din comuna vecină 30 Decembrie (1 Decembrie, pe nou), unde îi plăcea să călărească. Ion Ceaușescu, fratele odiosului, a susținut și el proiectul. Acum atenție, că nu explic de două ori: doctorul Ienciu, socrul lui Ion, era director la ferma din 30 Decembrie; tot pe filiera Ceaușescu, localitatea ar fi trebuit să devină cel mai mare port al canalului Dunăre-București. Dacă o mai ducea un pic rîrîitul, sătenii ar fi avut iahturi la poartă.

Satul cu cîte un plan de investiții pe cap de locuitor
Aeroportul nu e singura minune care va apărea – sau nu – în Adunații-Copăceni. Primarul ne-a mai povestit despre un centru de tratament cu celule stem, singurul din România. Va costa 50 de milioane de euro. Ar mai fi un parc de captare a energiei solare de zece milioane, un stadion de 4.000 de locuri, o fabrică, un cartier rezidențial, cîteva hoteluri și un waterpark. Să moară de ciudă prinții din Dubai, nu alta! (Claudiu Radu).

Sursa: Kamikazeonline.ro

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Parapanta romaneasca: Trecut si prezent in istoria zborului liber- II

Tag-uri: , , , , , ,

Categorie:: Editorial

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.