GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

In premiera mondiala, prezentarea capsulei Red Bull Stratos

[ 0 ] 11 martie 2012 |

Red Bull Stratos, proiect realizat de Red Bull si Felix Baumgartner, este o misiune la limita Spatiului ce are scopul de a depasi limitele umane asa cum au fost setate acum mai bine de 50 de ani. Sustinut de o echipa de experti, Felix Baumgartner va urca cu un balon stratosferic la mai mult de 36,576 metri inaltime si va realiza o cadere libera care va tinti catre stabilirea de noi recorduri in ceea ce priveste primul om care va depasi bariera sunetului in cadere libera (viteza estimata de 1.100 km/h) in timp ce va livra informatii valoroase pentru medicina si stiinta.

Echipa stiintifica Red Bull Stratos prezinta in premiera mondiala capsula care il va transporta pe austriacul Felix Baumgartner la limita spatiului in incercarea sa de a depasi patru recorduri mondiale. Atasata unui balon cu heliu, capsula care a avut nevoie de cinci ani pentru a fi finalizata si care acum cantareste 1.315 kg (echipata complet) – ii va deservi lui Baumgartner si ca sistem de supravietuire in cele aproximativ trei ore, cat ii va lua sa urce la inaltimea de 36,000 metri.

Prins intr-un scaun realizat special pentru costumul sau spatial, in fata va avea un panou cu 89 de comenzi… si o singura usa rotunda. In timp ce usa ii da lui Baumgartner cea mai buna priveliste catre Stratosfera, aceasta este si “bariera” de numai 1.3 cm de acril care il desparte de limita Spatiului. Cand se va deschide, acesta va fi la mai mult de 36 km deasupra Pamantului, va iesi si va incerca sa devina prima persoana care va sparge bariera sunetului in cadere libera.

Suspendata la 46 de metri sub un balon, capsula il va proteja pe Baumgartner de temperatura ridicata din Stratosfera, ii va oferi oxigen stabil si un mediu presurizat in timpul urcarii, avand aer sa respire normal, astfel incat sa evite boala decompresiei. Vehiculul va fi de asemenea o baza stabila pentru pasul catre caderea libera. featuredThumbnail In premiera mondiala, prezentarea capsulei Red Bull Stratos

Mediul ostil prezinta o adevarata provocare pentru sistemul electronic, sistemelor de radio comunicatiei si filmare, vitale operarii capsulei.
Condusa de Art Thompson, directorul tehnic al proiectului, capsula a fost creata si asamblata manual la Sage Cheshire Aerospace Inc. din Lancaster, California. Minti stralucite din ingineria aerospatiala au colaborat pentru a construi o nava capabila sa faca fata misiunii, precum si sa-si indeplineasca obiectivul de captare a datelor stiintifice cu valoare inestimabila care vor ajuta la dezvoltarea domeniului aerospatial de cercetare.

De indata ce capsula va atinge pragul de urcare si Baumgartner a efectuat saltul cu succes, un sistem de telecomenzi va desprinde nava de balon.
Ghidata cu ajutorul unui sistem GPS, o parasuta de rezerva va aduce capsula usor inapoi catre Pamant, unde datele pot si extrase si evaluate.

Oamenii de stiinta din echipa au optat pentru o capsula inchisa in schimbul nacelei folosite de actualul detinator al recordului, Joe Kittinger, care a sarit de la o inaltime de 31.333 metri in 1960. Inaltimea aditionala a misiunii Red Bull Stratos inseamna pericole exponential mai mari generate de temperaturi mult sub limita de inghet, lipsa oxigenului si presiune scazuta a aerului. Capsula inchisa il va proteja pe Baumgartner. Acesta isi va presuriza costumul numai in momentul in care se va pregati sa paraseasca nava.

Programul de testare a capsulei a inclus initial evaluarea la Sage Cheshire Aerospace, urmat de un test facut intr-o camera speciala de simulare a altitudinii de operare, pentru a testa integritatea navei in timp real, simuland altitudinea sariturii. Dupa toate verificarile, Art Thompson a confirmat ca nava este gata de zbor.

  • Despre capsula:

Structura: Capsula are incorporate patru elemente cheie: sfera de presurizare, cusca, invelisul si baza cu amortizoare pentru aterizare.

Sfera de presurizare: Sfera de presurizare, cu un diametru de 1,8 metri, contine panoul de control si instrumentele de zbor. Tot acesta este si locul in care Baumgartner va sta pe parcursul urcarii. Acesta este un mulaj realizat din fibra de sticla si epoxy, in timp ce usa si ferestrele sunt realizate din fibra acrilica. Interiorul sferei va fi presurizata la 0,5 bari, echivalentul a 4.877 metri deasupra nivelului marii, pentru a reduce riscul bolii decompresiei pe parcursul urcarii, fara ca Felix sa-si umfle costumul presurizat.

Cusca:  este structura care imbraca sfera presurizata si sustine capsula in sine. Aceasta a fost realizata prin sudura tubulaturii de aviatie de Crom-Moli (chromium molybdenum), un aliaj de otel foarte dur care este folosit frecvent in motorsport si industria aerospatiala.

Invelisul:  inalt de 3,4 metri si cu un diametru de 2,5 metri la baza, inconjoara sfera presurizata si structura. Este un invelis izolator din spuma invelit in fibra de sticla care asigura protectie impotriva temperaturilor care pot atinge pana la -56 grade Celsius sau chiar mai putin.

Baza si amortizoarele de aterizare: Baza cu un diamteru de 2,5 metri este realizata dintr-un placaj fagure din aluminium gros de 5 centimetri care va proteja capsula in timpul aterizarii de obiecte contondente si ofera o baza de montare pentru sistemul de control si baterii. Atasate de baza sunt amortizoarele pentru aterizare, realizate in forma de fagure din hartie si invelite in fibra de sticla si epoxy. Sunt proiectate sa reziste la forte de 8 G la impact. Dupa mai bine de 150 de teste de impact in vederea dezvoltarii, aceste amortizoare pot fi folosite o singura data si trebuie inlocuite dupa fiecare zbor.

Tag-uri: , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Editorial, People, Pilot Magazin TV, Ultimele Stiri



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement