GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Annapurna, Machapuchare şi Korchon. Zece români şi o poveste frumoasă de zbor

[ 0 ] 19 mai 2012 |

Echipa compusã din zece membri a pornit în data de 27.01.2011 într-o expeditie de patru sãptãmâni în masivul Annapurna din lantul muntos Himalaya, aflat în zona centralã a Nepalului. La expeditie s-au alãturat încã doi parapantisti români aflati deja în Nepal pentru antrenamente.

Grupul avea ca scop sã urce pînã pe vârful Korchon aflat la altitudinea de 3200 metri, sã stea sus pînã sa  se aclimatizeze cu aerul rarefiat si, profitând de vremea bunã sã survoleze din aer masivul care are în componentã vârful Machapuchare -muntele sacru al nepalezilor.

Dupa doua saptamani de pregatiri si antrenamente in cursul carora membrii expeditiei au zburat in total in jur de 30 de ore fiecare si au survolat din aer lanturile muntoase din jurul varfului Korchon in data de 11.02 expeditia compusa din zece membrii si opt porteri locali au pornit sa escaladeze muntele.

Ascensiunea a durat doua zile, timp in care echipa a reusit sa urce prin padurile tropicale pina la 3200 metri. Acest loc a fost ales ca punct de decolare pentru zborul in care membri expeditiei o sa incerce sa se apropie de varful Machapuchare . Vremea neobisnuit de rea pentru aceasta perioada a anului, in Nepal fiind sezonul secetos, a obligat grupul sa astepte inca doua zile pina cand in dimineata zile de 14.02 sase din piloti, profitand de bresa formata in patura de nori, au reusit sa decoleze. Pilotii echipati cu camere de luat vedere au surprins cele mai interesante momente ale zborului.

Trei dintre ei au optat sa ramana pe munte pentru a astepta conditii mai favorabile, cu toate ca prognoza pe urmatoarele trei zile arata un front rece care urma sa aduca temperaturi de minus 10 si ninsori abundente. Dupa ce au stat trei zile timp in care la locul de decolare s-a depus un strat de zapada de jumatate de metru, si au fost izolati complet de restul echipei, au reusit sa decoleze si sa surprinda din zbor peisaje incredibile. Chiar daca curentii de aer nu au fost cei mai favorabili a fost ziua cea mai buna pentru filmat aerul de dupa front, fiind de o vizibilitate foarte buna.

Ultimele trei zile pilotii perfect aclimatizati pentru zborurile de altitudine,  au avut mai multe tentative da a patrunde cat mai adanc in masivul montan. Pilotul Pochiu Adrian din clubul sportiv Paramania a parcurs in zbor un traseu de 60 de km fiind pilotul care a reusit sa se apropie cel mai mult de vf Machapuchare si sa filmeze cele mai spectaculoase peisaje.

Din imaginile filmate in timpul expeditiei de pilotii clubului de parapanta Paramania o sa fie pregatit un documentar prin care o sa incercam redam celor interesati farmecul zborului cu parapanta si frumusetea locurilor in care am umblat, zburat.

Mii de multumiri sponsorului  Gravity reprezentat de domnul Ilie Razvan care a participat alaturi de noi la expeditie si care a facut tot posibilul ca despre expeditia noastra sa se realizeze un documentar.

Szutor Zsigmond

 

- Vedeti galeria foto-

Tag-uri: , , , , , , ,

Categorie:: Aventură, Editorial



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement