GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Semnificatia zilei de 18 martie

[ 1 ] 16 iunie 2012 |

La data de 18 martie 1906, primul avion modern din lume, care s-a ridicat de la sol cu mijloace proprii, construit si pilotat de romanul Traian Vuia, decoleaza de la Montesson, langa Paris.

Tanarul Traian Vuia studiaza cu atentie si pasiune problema zborului, si dupa cativa ani de munca sustinuta intocmeste proiectul unui aparat de zbor special, pe care-l inainteaza, in 1903, Academiei de Stiinta din Paris, cu un memoriu intitulat „proiect de aeroplan-automobil”.

Comisia de specialitate a academiei claseaza insa dosarul, fara a-l examina, cu mentiunea: „realizarea si rezolvarea problemei zborului cu un aparat mai greu decat aerul sunt himerice”.

Traian vuia flying machine 300x195 Semnificatia zilei de 18 martie Vuia nu s-a descurajat, cum ar fi facut altii, si a trecut la realizarea practica a inventiei sale, cu mijloace proprii. Pentru decolare-aterizare a inventat asa-numitul „tren de aterizare”, format din patru roti, prevazute cu anvelope pneumatice. Pentru motor s-a adresat diferitelor fabrici de automobile din epoca, dar nici una nu putea realiza atunci motoare cu greutate mai mica de 10 kg/cp, fata de greutatea necesara de 5-6 kg/cp. Vuia a rezolvat si aceasta problema, proiectand si construit un motor originar cu anhidrida carbonica si abur, cu patru cilindri orizontali, de 20 cp, cu o greutate specifica de 5,25 kg/cp.

Acum 100 de ani el a facut acest mare pas pentru aeronautica de astazi.

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , ,

Categorie:: People



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. g.o. spune:

    Foarte frumos si foarte necesar sa ne reamintim si sa amintim de realizarile romanesti de fiecare data cand avem ocazia pentru memoria eroilor romani si pentru gloria neamului nostru .Observ cum altii sarbatoresc victoriile lor -fie ele mari sau marunte – si fac mult tam-tam pe cand la noi doar se readuce aminte si…pauza .

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement