GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Din istoria planorismului, şcoli de zbor: Sibiu

[ 3 ] 9 iulie 2012 |

SIBIU – Dealul Viilor şi Poplaca

Nu se poate începe descrierea cronologică a sistemului organizat de învăţământ fără a consemna prima şcoală neoficială, organizată la Sibiu de ing. Egon Pastior, care a format efectiv primii planorişti şcoliţi la noi în ţară între 1930 şi 1935, cu planorul Zögling construit în 1928-1929 cu viitorii săi elevi. Pastior începe, împreună cu ing. Walter Engelman, să instruiască pe dealurile Viilor şi de la Poplaca, de lângă Sibiu, la 10 km sud-vest de oraş spre Păltiniş, prin lansare cu sandoul.

Până în 1931, nucleul sibian sub îndrumarea lui E. Pastior construieşte încă trei planoare, două de fază superioară concepţie proprie şi un Grunau Baby I cu care Pastior execută în 1933 primul remorcaj la avion din ţară şi primele zboruri plutite în curenţi dinamici de pantă, de peste cinci ore, la Dealul Viilor, la 6 km nord-est de Sibiu.

În 1935 se reuşeşte să se obţină şi cazare, într-o baracă de lângă Sadu, şi asigurarea meselor zilnice pentru cei 8 studenţi de la Timişoara, conduşi de Erast Berentan, care fac şi cursul de iniţiere în construcţii conduşi tot de Pastior şi reuşesc să treacă probele pentru brevetul B.

Trebuie menţionat că secţia aviatică sibiană, se afiliază în 1933 la aeroclubul Albastru din Bucureşti de la care primeşte mai mult „ajutor moral”.

În 1936 Egon Pastior, după o muncă plină de dăruire şi sacrificii materiale, renunţă la acest demn pionierat, se retrage discret şi plin de amărăciune că nu a putut realiza mai mult. Sămânţa aruncată de el, a rodit mult în viitor, chiar dacă a fost prea repede uitat şi nerăsplătit pentru pilduitoarea lui activitate. După 1950, Sibiul va avea activităţi la Şura Mică în Sălişte până în 1958.

Constantin Athanasiu

planorul Zögling

Zogling Primary Glider 300x129 Din istoria planorismului, şcoli de zbor: Sibiu

German Primary Glider 300x223 Din istoria planorismului, şcoli de zbor: Sibiu

copy Din istoria planorismului, şcoli de zbor: Sibiutrans Din istoria planorismului, şcoli de zbor: Sibiu

copy Din istoria planorismului, şcoli de zbor: Sibiutrans Din istoria planorismului, şcoli de zbor: Sibiu

Incoming search terms:

Tag-uri: ,

Categorie:: Aerodrom, Aventură, Avioane



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Lucica. Vezi profilul complet.

Comentarii (3)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Nicu spune:

    Va Salut Cu respect! Sint unul din fanii acestei reviste si vreau sa va spun ca sint foarte bucuros, ca printre articolele prezentate, ati gasit timp si pentru istoria formarii cluburilor de planorism din Romania.As dori din suflet, sa prezentati daca se poate si istoricul formarii clubului de planorism din satul Strejnic de pe linga orasul Ploiesti. Inca o data cu respect Nicu, un fost planorist. O zi buna.

  2. Sebi spune:

    Multumim pentru faptul ca ne cititi!

    Toate cele bune!

    Vom face tot posibilul sa va indeplinim cererea

  3. Luciano Mihaita spune:

    Va multumim, cu siguranta ca va urma si Strejnic foarte curand.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement