GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
zbor-de-agrement

Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

[ 9 ] 7 septembrie 2012 |

DSC 0012 200x300 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!Intr-un bloc vechi, acoperit de plante racoroase, intre Victoriei si Gara de Nord, locuieste o legenda vie a aviatiei romane: Mariana Dragescu, ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Atunci avea 29 de ani si zbura, alaturi de alte noua colege, pe sub bombardierele inamice, carand in carlinga ranitii culesi de pe linia frontului, la bordul avioanelor „Escadrilei Albe”.

De multi ani aviatoarea este ingrijita de doamna Covaci, vecina si prietena, caci pe altcineva nu mai are. Mai primeste vizite de la diversi aviatori si cunoscuti, insa cele mai multe pe 7 septembrie, in fiecare an, cand isi serbeaza ziua de nastere.

Astazi doamna Dragescu a implinit onorabila varsta de 100 de ani, ocazie cu care a fost ridicata la gradul de comandor de catre reprezentanti ai Statului Major al Fortelor Aeriene.

  • Ce a fost „Escadrila Alba”

Celebra escadrila sanitara a aparut intr-o perioada in care teoriile rasiale erau la ordinea zilei, iar emanciparea femeilor nu interesa pe nimeni.

Ideea înfiinţării unei astfel de grupari  care să aibă ca piloţi femei i-a aparţinut prinţesei Marina Ştirbey. A fost creată după modelul organizaţiei finlandeze Lotta Sward. Escadrila a început să funcţioneze ca urmare a cererii adresate catre Ministerul Aerului de către Marina Ştirbey în anul 1939.

„Escadrila Alba” a fost o unitate a Crucii Roşii care urmărea evacuarea răniţilor de pe teatrele de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial. A fost o aventură care le-a purtat Mariana Drăgescu, Nadia Russo-Bossie, Stela Huţan-Palade şi celelalte membre ale escadrilei prin stepele nesfârşite ale Rusiei, până la Stalingrad (în perioada în care Armata română lupta de partea Germaniei şi a aliaţilor ei) şi, ulterior, spre vestul Europei, până la Viena (după 23 august 1944). Au fost ani în care au văzut suferinţa şi moartea, au înfruntat primejdii de tot felul, au cunoscut mari personalităţi ale timpului (pe Antoine de Saint-Exupéry, printre alţii), dar şi oameni diferiţi, cu mentalităţi şi sisteme de valori specifice culturii ţării lor.

Escadrila 108 Transport Sanitar, pe celalalt nume al sau, a fost, pentru cei cativa cunoscatori singura unitate de aviatie, nu din Romania, ci din lume, alcatuita exclusiv din femei pilot. O mana de fete care au preferat mizeria aerodromurilor de campanie si ororile razboiului in locul RWD 13 Avionul Escadrilei Alba 300x206 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!linistii casei parintesti sau al deliciilor varstei. Oriunde a fost nevoie, micile avioane albe pilotate de cele noua doamne, au transportat raniti, sange, medicamente, din prima pana in ultima zi de razboi.

„Trupa” era formată din avioane mici, tip RWD-13, de fabricaţie poloneză. Numele escadrilei îşi are originea în faptul că avioanele sanitare erau vopsite în totalitate în alb. RWD-urile aveau aplicate cruci roşii pe fuzelaj şi aripi. Cu toate că aparatele de zbor aveau însemnele unor avioane sanitare, sovieticii nu au ţinut cont de acest aspect şi au atacat aceste avioane ca pe orice alt tip de avion militar. Prin urmare, la sfârşitul anului 1941 avioanele escadrilei au fost vopsite în culori de camuflaj.

  • O viata dedicata zborului…sfarsita ca functionar public

Mariana Dragescu si-a luat brevetul de pilot pe cand avea 23 de ani. La vremea aceea, putine femei se puteau lauda cu astfel de performante. Si atunci, ca si astazi, Mariana era o femeie timida si totodata plina de energie si de curaj. Aceasta stranie imbinare de trasaturi ale personalitatii a ajutat-o poate sa depaseasca marile incercari ale secolului pe care l-a strabatut.

Dupa brevetare, Mariana Dragescu lucreaza la Aeroclubul Regal al Romaniei si, in aceasta perioada (1935-1938), are ocazia sa cunoasca personal cativa celebri aviatori francezi care au vizitat Bucurestiul, piloti care isi facusera un nume in luptele aeriene ale primului razboi mondial. Cu aceasta ocazie l-a cunoscut si pe celebrul Antoine de Saint-Exupery.
Cu cativa ani inainte de razboi o cunoaste si pe Smaranda Braescu, deja o celebritate mondiala. Intre ele s-a legat atunci o prietenie care a tinut pana la moartea Smarandei.

Dupa sfarsitul razboiului, nici una dintre aviatoare nu a avut probleme pentru ca ar fi luptat de partea nemtilor, pe Frontul de Est. “Eram sub protectia Crucii Rosii”, explica ea. Mariana, fiind singura din Escadrila Alba care provenea din aviatia civila, a revenit in acest domeniu.

Trei ani, pana in 1957, a fost instructor de zbor la Scoala de Aviatie Ghimbav-Brasov. S-a infiintat apoi o asociatie care a preluat aviatia civila, explica ea, si care, incetisor, a inceput sa indeparteze toti vechii oameni. Intr-o zi, la scoala de aviatie a venit o femeie care a chemat-o in birou, alaturi de Rodica Popescu, prima instructoare de planorism de la noi si, cu un suras batjocoritor pe buze, le-a anuntat ca sunt concediate, fara nici un argument. Astfel Mariana Dragescu a pierdut, peste timp, dreptul de a avea o pensie onorabila, pentru ca anii de front se socoteau dubli la vechime, si pentru ca avea pe atunci o solda bunicica. Abia a gasit un post de functionara publica la o policlinica, unde a dactilografiat acte timp de zece ani.

Am avut onoarea de a o cunoaste si a ii oferi un cadou cu o zi inainte de aniversarea onorabilei varste. Cu emotii, am pasit in camera in care batrana doamna isi petrece existenta si m-am prezentat. I-am oferit un buchet de flori si o prajitura si m-am asezat langa dumneai, admirand totodata fotografiile si diplomele insirate pe peretii incaperii. Pe noptiera patului mi-a sarit in ochi cartea „Escadrila Alba”, carte pe care Mariana Dragescu a luat-o si a inceput sa o rasfoiasca, aratandu-mi cu mainile tremurande cateva fotografii in care aparea, mai tanara cu 70 de ani.

DSC 00141 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

DSC 0002 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

DSC 0005 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

DSC 0006 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

DSC 0011 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

DSC 0039 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

Sarbatorita a primit si vizita a doi dintre fostii sai elevi, din vremea cand era instructoare la Ghimbav.

DSC 0032 Acasa, de ziua ei, la ultima femeie pilot in viata care a luptat in cel de al Doilea Razboi Mondial, Mariana Dragescu | La multi ani, stimata Doamna!

Printre altele, Mariana Dragescu a primit si o poezie scrisa de unul dintre fostii sai elevi in cinstea ei

La multi ani stimata doamna! Sa fiti sanatoasa si sa ne vedem cu bine si la anul!  

 

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Avioane, Editorial, Fotografii, People, Pilot Magazin



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (9)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Eddy spune:

    Este fantastic cita nedreptate este in lumea asta, oameni ca doamna Dragescu deabea supravietuiesc dupa tot ce-au facut pentru tara noastra, iar alti nemernici se inbuiba si se inbobatesc pe spinarea altora. Sper ca nemernici de comunisti sa nu aiba liniste nici pe lumea cealalta.

  2. AUREL spune:

    LA MULTI ANI CU SANATATE STIMATA DOAMNA SI SARUT MANA PENTRU TOT CE ATI FACUT PENTRU ROMANIA !!!
    Felicitari Sebi, e cel mai bun articol pe care l-ai scris de cand prestezi aici.

  3. munteanu mihaela spune:

    La MULTI ANI !va doresc sa aveti parte de multa dragoste si admiratie din partea celor care va cunosc si cei care va admira pentru actele de curaj …sunteti un viu exemplu pentru toti tinerii care astazi se incumeta sa faca ceva frumos pentru tara asta …va multumim stimata doamna..cu respect MIHAELA MUNTEANU

  4. Vasile Stan spune:

    De la un parasutist pentru un ZBURATOR NUMAI DE BINE SI SANATATE LA MULTI ANI

  5. Ado spune:

    LA MULTI ANI DOAMNA, SA NE TRAITI SI VA RESPECT PT TOT CE ATI FACUT!

  6. Alecu Gabriel spune:

    Respect maxim stimata Doamna!….Un alt parasutist se inclina cu respect in fata dumneavoastra! Multe zile frumoase de acum incolo si multa sanatate!

  7. catalin spune:

    la multi ani, doamna! intr-o tara in care valorile sunt vedete de carton, prostituate si politicieni parveniti si analfabeti (nu mai mentionez corupti, ca este deja pleonasm), oameni ca dumneavoastra, care ar trebui sa serveasca drept model tinerilor, traiesc in anonimat, cu demnitate. RESPECT!

  8. Silviu Narie spune:

    LA MULTI ANI, draga doamna. Sincer respect si recunostinta pentru tot ce ati facut pentru oameni. O vie admiratie din partea unui parapantist.

  9. Roxana Gantoi spune:

    de ce auzim despre acesti oamen, i care au facut istoria tarii, abia dupa ce s-au dus dintre noi? poate, daca noi, generatiile tinere, am stii despre ei cat inca mai traiesc, am putea sa le facem batranetile mai usoare…

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement