GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Vesti bune pentru aviatia privata: HG nr.781/25.07.2012 ridica anumite restrictii existente pana in prezent

[ 0 ] 12 septembrie 2012 |

NOTĂ DE FUNDAMENTARE
la Hotărârea Guvernului nr. 781/2012
privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 912/2010
pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor
în spaţiul aerian naţional, precum şi a condiţiilor în care decolarea
şi aterizarea aeronavelor civile se pot efectua şi de pe/pe alte terenuri
sau suprafeţe de apă decât aerodromurile certificate
Secțiunea 1
Titlul prezentului act normativ
Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 912/2010 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spaţiul aerian naţional, precum şi a condiţiilor în care decolarea şi aterizarea aeronavelor civile se pot efectua şi de pe/pe alte terenuri sau suprafeţe de apă decât aerodromurile certificate

Secțiunea a 2-a
Motivele emiterii actului normativ
1. Descrierea situaţiei actuale Prin Hotărârea Guvernului nr. 912/2010, cu modificările şi completările ulterioare, a fost aprobată procedura de autorizare a zborurilor în spaţiul aerian naţional, precum şi a condiţiilor în care decolarea şi aterizarea aeronavelor civile se pot efectua şi pe alte terenuri sau suprafeţe de apă decât aerodromurile certificate.
În conformitate cu prevederile alin. (3) al art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 912/2010, în anumite condiţii, aeronavele cu masa maximă la decolare mai mică de 5700 kg, precum şi aeronavele nemotorizate, care execută zboruri interne VFR pe timp de zi, încadrate în categoria operaţiunilor aeriene civile de lucru aerian sau aviaţie generală, pot ateriza pe şi, respectiv, pot decola de pe un teren / o suprafaţă de apă, altul / alta decât un aerodrom civil certificat.
Operatorii aerieni care utilizează elicoptere civile au sesizat faptul că prevederile sus menţionate restrâng posibilităţile de utilizare eficientă a elicopterelor, prin limitarea masei maxime la decolare, chiar şi atunci când terenurile permit operarea în siguranţă.
La alin. (1) lit. a) al art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 912/2010 se prevede că deasupra zonelor dens populate sunt interzise zborurile sub înălţimea de 300 m.
De asemenea, la alin. (2) al art. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 912/2010 se prevede că în afara zonelor dens populate, aeronavelor civile le sunt interzise zborurile la o înălţime mai mică de 150 metri faţă de sol, cu excepţia aeronavelor care execută proceduri de aterizare / decolare pe/de pe aerodromuri certificate sau terenuri / suprafeţe de apă, aeronavelor care execută zboruri de acrobaţie, precum şi aeronavelor care execută zboruri aferente operaţiunilor aeriene prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) din actul normativ.
2. Schimbări preconizate:

Se propune eliminarea limitei de greutate prevăzute la art. 8 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 912/2010, în cazul elicopterelor utilizate în operaţiuni aeriene civile de lucru aerian sau aviaţie generală, cu aterizare/decolare pe/de pe terenuri altele decât aerodromurile certificate. Măsura va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării operaţiunilor cu elicoptere, fără a afecta siguranţa zborului şi confortul locuitorilor, având în vedere că terenurile pe care se vor desfăşura astfel de operaţiuni pot fi amplasate numai în extravilanul localităţilor.

Se propune totodată ca deasupra zonelor dens populate să poată fi executate anumite operaţiuni aeriene civile în folosul sănătăţii publice şi protecţiei mediului, precum şi filmări aeriene şi sub înălţimea de 300 m cu condiţia ca zborurile să fie autorizate în mod individual de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, după obţinerea avizului primarului localităţii pe raza căreia urmează să se desfăşoară operaţiunile respective. Coborârea sub plafonul de 300 m asigură eficienţa operaţiunilor respective, iar prin avizul primarului se va garanta interesul comunităţii locale în efectuarea zborurilor. Prin autorizarea individuală a fiecărui zbor / serii de zboruri, Autoritatea Aeronautică Civilă Română va monitoriza îndeplinirea condiţiilor pentru desfăşurarea acestora în siguranţă.

De asemenea, se propune extinderea excepţiei prevăzute la art. 12 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 912/2010 şi pentru aeronavele care execută operaţiuni de lucru aerian în folosul agriculturii, silviculturii, sănătăţii publice şi protecţiei mediului. Zborurile aferente acestor operaţiuni trebuie executate în general sub înălţimea de 150 m, pentru ca activitatea prestată să fie eficientă (de regulă pulverizări aeriene), modificarea propusă permiţând aşadar efectuarea în bune condiţii a unor astfel de operaţiuni, în afara zonelor dens populate.

SURSA

Incoming search terms:

Alte articole care s-ar putea sa-ți placă

Tag-uri: ,

Categorie:: Ultimele Stiri



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement