GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
zbor-de-agrement

Cu ochii spre cer | Spectacole astronomice la sfarsit de an | VEZI cand au loc, caci sunt de NERATAT!

[ 1 ] 10 noiembrie 2012 |

de Dan Arsenie;

 

aurora 300x175 Cu ochii spre cer | Spectacole astronomice la sfarsit de an | VEZI cand au loc, caci sunt de NERATAT!13 noiembrie. Eclipsa totală de Soare va fi vizibilă în nordul Australiei şi în teritoriile din Pacificul de Sud. Aşadar, cei mai mulţi dintre noi ne vom bucura doar de imaginile fotografilor şi de transmisiunile TV

17-18 noiembrie. Este perioada de vârf a Leonidelor, un alt curent de meteoori. De această dată, putem vedea chiar şi 40 de meteori într-o oră. La fiecare 33 de ani, Leonidele produc un spectacol fantastic, putând fi observate mai mult de 100 de “stele căzătoare” într-o oră. Un astfel de spectacol a putut fi văzut în 2001, aşa că pe următorul îl aşteptem în 2034.

27 noiembrie.
Conjuncţia planetelor Venus şi Saturn. Aceste două planete renumite prin strălucirea lor se vor afla la 1 grad una de cealaltă, pe cerul dimineţii. Priviţi spre est, imediat după răsăritul de Soare.

În astronomie, conjuncţia este momentul apropierii maxime, ca poziţie aparentă pe sfera cerească, a două corpuri cereşti.

28 noiembrie.
O eclipsă de Lună în penumbră se va produce în seara zilei de 28 noiembrie 2012, imediat după apusul Soarelui. În România, eclipsa se va putea observa cu dificultate pentru că faza maximă va avea loc chiar înainte de răsăritul Lunii. O “eclipsă selenară penumbrială” apare atunci când Luna e în penumbra Pământului.

3 decembrie. Imensa planetă Jupiter ajunge pe punctul de pe orbită cel mai apropiat de Terra.
Suprafaţa planetei va fi puternic iluminată de Soare, astfel încât este momentul perfect pentru a vedea şi a fotografia Jupiter şi lunile sale.

13-14 decembrie. Geminidele sunt un alt curent de meteori, însă cel mai frumos dintre toate. Într-o singură oră, pot fi observaţi chiar şi 60 de meteori, farmecul Geminidelor fiind că aceşti meteori au diferite culori.

Curenţii de meteori sunt cunoscuţi în popor ca “ploi de stele”. Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că obiectele căzătoare nu sunt stele, ci corpuscule desprinse din diverse obiecte cosmice care pătrund cu mare viteză în atmosfera terestră, prin frecarea cu aerul rezultând aceste spectacole astronomice. Numele fiecărui curent de meteori vine de la constelaţia din care pare că ar cădea stele (de exemplu, Geminidele par a veni din constelaţia Gemenilor).

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , , , ,

Categorie:: Alte articole in afara aviatiei, Aventură, Editorial, People



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Mihai spune:

    Amuzant e ca unele dintre fenomenele astea sau nu sunt vizibile de la noi, sau au loc … acum 11 ani sau peste alti 20.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement