GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
zbor-de-agrement

Recordul lui Grigore Bastan de acum 42 de ani va fi doborat de catre cativa romani curajosi | VEZI mai multe detalii | Pilot Magazin este Partener Media al evenimentului

[ 1 ] 26 noiembrie 2012 |

Se spune ca un elev sau un discipol bun este acela care reuseste sa isi intreaca maestrul. In cazul nostru, maestrul, Grigore Bastan, va fi “detronat” de pe piedestalul pe care a fost urcat acum 42 de ani, cand a sarit cu parasuta de la 10.000 de metri, stabilind un record national care a dainuit zeci de ani in aeronautica romana. Asta pana acum, cand, urmasi ai primului general parasutist al Romaniei s-au hotarat sa doboare recordul acestuia. Ei vor sari de la o inaltime de peste 10.000 de metri, din balon, in viitorul apropiat. Grigore Bastan, cu recordul infrant va ramane insa piatra de temelie a parasutismului romanesc.

  • Cine a fost Grigore Bastan?

grigore bastan 300x225 Recordul lui Grigore Bastan de acum 42 de ani va fi doborat de catre cativa romani curajosi | VEZI mai multe detalii | Pilot Magazin este Partener Media al evenimentuluiGrigore Bastan s-a nascut la data de 23 ianuarie 1922 în Coscodeni, judetul Balti din Republica Moldova. Si-a inceput cariera militara pe data de 4 ianuarie 1939 in cadrul Scolii MIlitare de Subofiteri.
A facut parte din prima promotie de parasutisti ai României înfiintata în timpul celui de-al doilea razboi mondial.
În august 1944 a participat împreuna cu Batalionul de Parasutisti la insurectia nationala pentru apararea Capitalei, împotriva trupelor hitleriste. Luptele grele s-au dat în sectorul de Nord, Pipera, Baneasa, Tunari si Otopeni. Datorita meritelor sale, a fost decorat cu cea mai înalta distinctie ce se putea acorda atunci gradului sau: “Virtutea militara de razboi, clasa a II-a”.

În data de 8 mai 1971 el devine primul general parasutist, aviator al Romaniei. Generalului Bastan i se datoreaza realizarea unui nou tip de parasuta, dotata la vremea aceea cu stabilizator, dispozitiv de largare al voalurei si declansator mecanic de largare al stabilizatorului.

La 20 august 1970 a stabilit recordul national de parasutare de la 9.600 de metri, cu o cadere libera de aproximativ 7.000 de metri. Recordul, ramas nedoborât, a fost realizat utilizând cele doua modele de parasute gândite si proiectate el.

S-a stins din viata la datorie pe data de 8 februarie 1983 in Bucuresti. A murit înainte ca ultimul sau proiect sa vada lumina zilei. Generalul Bastan avea în plan aducerea unui Zeppelin spre a fi folosit pentru salturile militarilor cu parasuta. Daca ar fi fost aprobat, proiectul sau ar fi facut posibil un numar mult mai mare de parasutari cu un efort financiar minim, contribuind astfel enorm la pregatirea “baietilor” lui.

În semn de recunoastere si  pretuire a meritelor sale in organizarea trupelor de parasutisti precum si a rolului pe care l-a avut in dezvoltarea acestora  în România, Aeroclubul “Soimii Bucovinei” din Suceava a primit denumirea de Aeroclubul „Grigore Bastan”. În Buzau, Grigore Bastan a fost numit cetatean de onoare. Tot aici, “Centrul de Operatii Speciale General-maior Grigore Bastan” îi celebreaza amintirea. Complexul cultural format din Strada si Monumentul Grigore Bastan din Buzau sunt în continuare repere pentru noile generatii care îi vor onora personalitatea.
In fiecare an la Buzau se organizeaza Concursul aplicativ – militar de parasutism Memorial General Grigore Bastan” aflat pe agenda Ministerului Apararii Nationale.

  • 42 de ani mai tarziu de la stabilirea Recordului National…

Un grup de zburători, legende ale  sportului aeronautic romanesc,  intenţionează îmbunătăţirea si depasirea recordului naţional de lansare cu paraşuta de la mare altitudine. Această tentativă este pregătită de mai bine de doi ani cu multă minuţiozitate.

Lansarea cu paraşuta va avea loc dintr-un balon cu aer cald din clasa X10, de 4.500 m.c., pus la dispoziţie de către domnul ION CONSTANTIN ISTRATE – JOHN http://johnbalon.ro/.

g d chiriac2 300x214 Recordul lui Grigore Bastan de acum 42 de ani va fi doborat de catre cativa romani curajosi | VEZI mai multe detalii | Pilot Magazin este Partener Media al evenimentuluiCel care va executa lansarea este instructorul de paraşutism GABRIEL - DAN CHIRIAC, iar piloţii balonului sunt MIHAI ILIE, Secretar General al Federaţiei Aeronautice Române, pilot şi instructor de zbor şi CONTA MUGUREL IONESCU, instructor de zbor şi inspector în cadrul Aeroclubului României, cei care, la 25 martie 2006, l-au ridicat pe Marius Duţă la altituduinea de 10.761 m, conducându-l astfel, spre realizarea unui record mondial de altitudine în lansarea cu parapanta din balon, record nedepăşit până în prezent.

Pentru reuşita acestei tentative, pană în prezent  s-au efectuat două lansări de antrenament din balon, pe aerodromul Clinceni – Bucureşti, astfel: o lansare de la 2.300 m în luna septembrie şi o lansare de la 4.000 m în luna noiembrie.

Tentativa propriu-zisă va avea loc pe Aerodromul Sânpetru de lângă Braşov în luna decembrie a acestui an si va încerca depăşirea recordului naţional de 10.000 m.

În caz de vreme nefavorabilă, saltul poate fi reprogramat pe parcursul acestei ierni.

Pentru mai multe detalii puteti urmari blogul oficial: http://peste10000m.wordpress.com/

Pilot Magazin este partener media al acestei curajoase incercari. Astfel, pentru a raspandi cat mai mult vestea  evenimentului va punem la dispozitie un banner pe care sa -l puneti la voi pe blog, facebook si alte retele sociale, in semn de sustinere:

logo peste10000m copy Recordul lui Grigore Bastan de acum 42 de ani va fi doborat de catre cativa romani curajosi | VEZI mai multe detalii | Pilot Magazin este Partener Media al evenimentului

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Categorie:: Aventură, Editorial, Evenimente, Parasutism, People, Pilot Magazin TV, Publicitate, Sport extrem, Timp liber, Turism aerian, Ultimele Stiri


Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Mihai Nazare spune:

    Radu Sebastian,

    Recordul lui Grigore Bastan de acum 42 de ani va fi doborat de catre cativa romani curajosi!!!

    Acest titlu este total nepotrivit. Este arogant si infatuat si aduce o jignire postuma lui Grigore Bastan parintele parasutismului romanaesc Puteai sa fii mai modest si sa scri asa.
    “Catva romani curajosi vor incerca sa doboare recordul lui Grigore Bastan, vechi de 42 de ani”

    Apropo, pe facebook te dai mare ca ai studiat la University of Paragliding.In acelasi timp spui ca esti student la jurnalism. Destept baiat. Maine poimaine te vad si pe tine ca iti iei si tu doctoratul ca Ponta. Stii tu la ce ma refer,nu?
    Ma refer la plagiat.
    Iar University of Paragliding, da-mi si mie niste relatii. Cand ai absolvit-o si cat te-a costat :)

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement