GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

De vorba cu cel mai bun acrobat cu planorul din lume – Luca Bertossio | INTERVIU

[ 9 ] 24 ianuarie 2013 |

Tu ce faceai la 23 de ani? Sau tu, care maine – poimaine implinesti aceasta varsta, ce visezi sa faci atunci? Eu unul la 23 de ani scriu acest articol despre Luca Bertossio, un italian de-o seama cu mine, campion mondial la acrobatie cu planorul. In afara de acest titlu, Luca mai are cateva calificari de zbor, printre care si cea de pilot pentru avioane de pasageri (ATPL).

281611 491344107555558 1433639636 n 300x143 De vorba cu cel mai bun acrobat cu planorul din lume   Luca Bertossio | INTERVIU

foto: arhiva personala

Acum va ganditi ca tanarul are rude in acest domeniu, fara de care nu ar fi ajuns la acest nivel. Va inselati. Luca a perseverat si tot ce a construit a reusit prin forte proprii si mult antrenament, adunand mii de ore de zbor.

L-am cunoscut pe Facebook, l-am felicitat pentru toate realizarile, i-am urat succes in continuare si mi-am facut curaj sa il intreb daca accepta sa raspunda la cateva intrebari pentru publicul aviatic din Romania si pentru revista Pilot Magazin. A confirmat cererea mea si, la cateva ore dupa ce i-am trimis lista de intrebari, m-am trezit cu un mail ce continea raspunsurile, alaturi de semnatura sa, o dedicatie pentru cititorii Pilot Magazin.

  • Sebastian Radu: Cum ai luat contactul cu aviatia?

Luca Bertossio: Pasiunea pentru avioane o am de mic, cand ma lua tata cu el la serviciu. Cum lucreaza peste drum de un aeroport, de fiecare data treceam sa vad avioanele de aproape, iar in unele mai mici ma si urcam. Cand am implinit varsta de 12 ani, am avut ocazia sa zbor pentru prima oara. S-a intamplat cu un avion ultrausor, un Storch CL echipat cu un motor in 2 timpi, de doar 65 de cai putere.

  • Sebastian Radu: Ce alte hobby-uri mai ai?

Luca Bertosio: Intotdeauna mi-a placut muzica, dar si sa ii distrez pe cei din jur cu ritmurile muzicale. Pentru o vreme am fost DJ, in cateva cluburi si chiar la radio.

  • Sebastian Radu: Ce inseamna zborul pentru tine?

Luca Bertossio: Pentru unii oameni zborul inseamna o modalitate rapida de a ajunge din punctul A in punctul B. Pentru mine, si pentru restul celor pentru care zborul nu inseamna doar un mijloc de transport rapid, inseamna cea mai sincera exprimare a libertatii tridimensionale. Bine, recunosc. Si pentru mine inseamna o calatorie. Catre perfectiune! Este o calatorie pe care insa nu o vei termina niciodata caci, in aviatie, inveti in fiecare zi, fiecare zbor fiind altfel.

  • Sebastian Radu: De ce planorism?

Luca Bertosio: Consider ca zborul cu planorul reprezinta cea mai pura forma de a fi in aer. Managementul energiei reprezinta totul aici. Fiecare metru in plus sau minus in altitudine, fiecare kilometru in plus sau minus la viteza conteaza. Toti avem aceeasi sansa si plecam din acelasi punct: 1.200 metri inaltime. De acolo, zborul cu planorul poate fi asemanat cu un rau: odata ce a inceput sa curga, se duce doar inainte si fiecare curba pe care o face iti da intr-un fel de inteles ce va urma un pic mai tarziu.

Daca ai viteza si inaltime mica dar esti la mansa unui avion poti accelera motorul. Cu planorul insa totul se intampla doar o data. Daca nu iese bine, nu mai poti da inapoi…

  • Sebastian Radu: Spune-ne ceva despre planorul tau
223994 4082279466003 709319188 n 300x168 De vorba cu cel mai bun acrobat cu planorul din lume   Luca Bertossio | INTERVIU

foto: arhiva personala

Luca Bertossio: Este un Swift S.1, este un aparat de zbor fabricat in Cehia si este considerat cel mai bun planor pentru acrobatie din lume la ora actuala. Prototipul sau a zburat pentru prima oara in 1991 iar de atunci s-au mai construit 30 de alte exemplare, care au fost vandute in toata lumea. Am avut norocul sa zbor patru dintre aceste bucati.

Poate suporta acceleratii cuprinse intre +/- 10G si se poate roti cu pana la 200 de grade pe secunda.

  • Sebastian Radu: Care este figura ta acrobatica preferata?

Luca Bertossio: Pai, nu am una singura. Imi plac toate! Unele imi ies mai bine, altele mai prost. De aceea, pentru a fi un bun performer trebuie sa te antrenezi mult. Dupa cum spuneam si mai devreme, in aviatie inveti in fiecare zi.

Ca tot vorbim de antrenament, in timpul unui astfel de zbor am inventat o noua figura acrobatica. Se numeste „elicopterul” si la ora aceasta sunt singurul din lume care o face.  Este de fapt un fel de vrie plata, dar in urcare, daca va vine sa credeti!

  • Sebastian Radu: Stiu ca ai si licenta de pilot de linie. Planuiesti sa te retragi din aviatia sportiva si sa te angajezi la o companie aeriana?

Luca Bertossio: Da, intr-adevar detin o astfel de licenta insa aici vorbim despre munca si castigat bani, nu despre ZBORUL ADEVARAT. Voi face acrobatie si voi zbura cu planorul cat timp voi respira, fiti siguri de asta!

  • Sebastian Radu: Cum a fost ziua in care ai devenit campion mondial la acrobatie cu planorul?

Untitled1 De vorba cu cel mai bun acrobat cu planorul din lume   Luca Bertossio | INTERVIU

Luca Bertossio: Am inceput sa particip la competitiile de acest gen dupa doar un an de antrenamente in acest sens. In 2011 am primit doua medalii de argint, devenind vice-campion mondial. Aveam doar 21 de ani atunci. Anul trecut, la campionatul din Slovacia, dupa multe antrenamente, am obtinut aproape toate medaliile posibile, exceptand proba de „liber” unde, din cauza unor probleme nu am castigat nimic.

Rezultatul? Nu a fost noroc, a fost recompensa multor sute de ore de pregatiri si de sacrificii, a fost clipa pe care am asteptat-o in fiecare zi a vietii mele. Nimic altceva.

  • Sebastian Radu: Planuri pentru 2013?

Luca Bertossio: Mai mult antrenament pentru campionatele ce vor urma. In afara de asta, vreau sa particip la cat mai multe mitinguri aeriene, pentru a face cunoscut acest sport. Oamenii raman uimiti cand vad ca se poate face asa ceva cu un aparat de zbor fara motor, credeti-ma!

logo sparco1 1024x2441 De vorba cu cel mai bun acrobat cu planorul din lume   Luca Bertossio | INTERVIU  Totodata, in calitate de reprezentant Sparco pentru aviatie, vreau sa popularizez acest brand in domeniul aeronautic, caci planuim sa revolutionam piata cu noi tehnologii. Va voi tine la curent si va asigur ca vom face cunoscute produsele noastre si in Romania!

  • Sebastian Radu: Ai un mesaj pentru pilotii si pasionatii de aviatie din Romania?

Luca Bertossio: Cum sa nu am?

Dedicati-va zborului, pentru ca zborul, la randul sau, va va recompensa printr-o liniste sufleteasca de neimaginat!

Iar in viata de zi cu zi…dati tot ce este mai bun pentru a obtine rezultate pozitive. Sacrificati-va mintea si sufletul caci, in final, veti uita de lacrimi si transpiratie. Rezultatele stradaniei vor face in final loc doar pentru fericire, lucru cu adevarat important in viata!

Daca vreti sa fiti la curent cu activitatea mea, ma gasiti la urmatoarele linkuri:

 
 
 

 

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Aventură, Editorial, Lectia de zbor, People, Pilot Magazin, Timp liber



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (9)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Magnific…….as vrea okazia ………ca de sange nu se pune problema…….

  2. Titinel Cristea via Facebook spune:

    Abia acum l-ati descoperit si voi?

  3. Sebi spune:

    descoperit era demult…am stat de vorba cu el. multumim de aprecieri

  4. il stiam de ceva vreme. acum am avut ocazia sa stam de vorba cu el. multumim de aprecieri

  5. Titinel Cristea via Facebook spune:

    Multumim de interviu! Salutam!

  6. Nicu Grecu / SELIMBAR spune:

    intradevar superb. Asteptam sa aflam despre asemenea piloti si in romania.

  7. Nicu spune:

    La 23 de ani, eram departe de aviatie,recunosc. Lucram la ICOTS Ploiesti si frecventam liceul seral de Constructi Masini din aceiasi localitate. eram anul 3. De ce am facut liceul asa de tirziu? Pentru ca am practicat “Planorismul” de la virsta de 16 ani, pina cind am fost luat In armata,…cam pe la 20. Armata am facut-o la…Parasutism. Dupa aceasta introducere putem spune, ca la virsta de 23 de ani aveam multe cunostinte de zbor, desi, recunosc, eram departe de aviatie. Cit priveste interviul? A fost unul foarte bun si util pentru tineret. Asa se dezvolta aviatia.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement