Pilot magazin http://pilotmagazin.ro Bine ati venit pe pagina revistei online pentru cei pasionati de aventuri aviatice. Fri, 11 Mar 2011 20:30:50 +0000 en hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.1 pilotmagazinhttp://feedburner.google.comSubscribe with My Yahoo!Subscribe with GoogleSubscribe with PageflakesSubscribe with PlusmoSubscribe with The Free DictionarySubscribe with Bitty BrowserSubscribe with Live.comSubscribe with Excite MIXSubscribe with WebwagSubscribe with Podcast ReadySubscribe with WikioSubscribe with Daily RotationBine ati venit pe pagina de abonare la Pilot Magazin. Veti gasi aici toate informatiile despre revista noastra online. Largest Aircraft Purchase in History of Private Aviation http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/tjUXC6FdpYw/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/largest-aircraft-purchase-in-history-of-private-aviation/#comments Fri, 11 Mar 2011 20:29:50 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4849 NetJets announced  that it has agreed with Bombardier to buy 120 Global aircraft over the next many years. The deal, which is valued at $6.7 billion, includes firm orders for 50 aircraft and options for 70. Details on the options were not made public initially. The order includes Global 5000, Global Express XRS Vision, and the recently launched Global 7000 and Global 8000 ultra-long-range jets. First deliveries are slated to begin around the end of next year. First order deliveries of the 7000 and 8000 are pegged for 2017. The deal marks not only the largest order in bizjet history but the first time that NetJets has made a fleet deal with Bombardier.

Source: flyingmag.com

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/largest-aircraft-purchase-in-history-of-private-aviation/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/largest-aircraft-purchase-in-history-of-private-aviation/
Situatia aerodromului Clinceni. Aeroclubul Romaniei in 2011 http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/PipiYsVu_ss/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/situatia-aerodromului-clinceni-aeroclubul-romaniei-in-2011/#comments Fri, 11 Mar 2011 15:55:52 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4834 Intr-o scurta vizita la Aerodromul Clinceni, am stat de vorba cu directorul general al Aeroclubului Romaniei, George Rotaru, privind situatia creata de legea HG912.

Conform legii HG129/96, Aeroclubul Romaniei are dreptul de folosinta al pistei inierbate, Mapn fiind administratorul acesteia. In momentul de fata, alti operatori in afara de Aeroclubul Romaniei nu pot sa isi desfasoare activitatea, deoarece aerodromul nu este certificat. Se poate zbura insa, conform HG912/ 2010, conform articolului 8 (Avizul administratorului de zbor si al primariei locale).

Ce s-a facut pentru remedierea situatiei

“In martie 2010 AR, alaturi de Ministerul Transporturilor au discutat cu administratorul terenului posibilitatea incheierii unui protocol prin care sa preia o parte din drepturile de administrare, in vederea certificarii terenului de zbor, si implicit deschiderea posibilitatii oricarei aeronave cu masa pana in 5700 kg de a zbura aici. Acest lucru nu a fost finalizat insa, deoarece dreptul de administrare pe domeniul public nu se obtine decat prin hotarare de guvern.

Inainte de aparitia HG912, AR, sustinut de Ministerul Transporturilor a pornit alte demersuri in vederea preluarii terenului de zbor, pentru administrarea si certificarea acestuia.

Raspunsul din partea administratorului in acest sens inca se asteapta”, a declarat George Rotaru

Aerodromul in pericol

Daca terenul de zbor nu se certifica, nu va putea fi protejat de constructia (ilegala) de imobile care ar periclita siguranta zborului (aici vorbim de constructia de imobile in capetele pistei, in zonele de siguranta).

Aeroclubul Romaniei in 2011

S-a inceput pregatirea in cele 15 aerocluburi teritoriale a noilor grupe de piloti sportivi (planor, ulm si parasutism). Sportivii din anii trecuti de la zbor cu motor isi continua pregatirea, urmand sa fie selectati pentru lotul de acrobatie.

Participari in afara

  • Participa la Campionatul National de Parasutism din Slovacia
  • Campionatul National de Acrobatie al Ungariei

Antrenamente

  • S-au inceput antrenamentele echipei de acrobatie  “Hawks of Romania”
  • Se va forma o echipa de acrobatie cu planorul
  • Se va forma o echipa de parasutisti (care vor face cascadorii)

A.R. va participa la urmatoarele demonstratii aeriene:

  • Lacul Morii
  • Parcul Izvor
  • Etapa de Grand Prix de planor, sub egida FAI de la Brasov(1-8 mai)
  • Mitinguri aeriene pentru promovarea aviatiei sportive la  Ploiesti, Clinceni, Kogalniceanu, Drobeta TR.Severin, Tg.Mures, Brasov, Buzau, Piatra Neamt, Satu Mare, Otopeni.

In septembrie se va organiza “Cupa Tone” la aterizari la punct fix. De asemenea, se vrea organizarea unui Campionat National de Acrobatie.

Principalul obiectiv al Aeroclubului in 2011 este insa, certificarea celor 7 aerodromuri( Craiova, Pitesti, Deva, Tg.Mures, Cluj, Baia Mare, Iasi) aflate sub administrarea acestuia, pentru a impulsiona dezvoltarea infrastructurii de aviatie generala.

cladirea aerodromului este in curs de renovare

 

 

au inceput antrenamentele lotului national de acrobatie

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/situatia-aerodromului-clinceni-aeroclubul-romaniei-in-2011/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/situatia-aerodromului-clinceni-aeroclubul-romaniei-in-2011/
La Bacau se deschide o scoala de insotitori de bord http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/K5CYhGv4YAg/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/la-bacau-se-deschide-o-scoala-de-insotitori-de-bord/#comments Fri, 11 Mar 2011 06:36:25 +0000 Mihai Nazare http://pilotmagazin.ro/?p=4827 In Bacau se va deschide o scoala de insotitori de bord. Pe 4 aprilie, Scoala de Aviatie “Fly Level” isi deschide portile primilor insotitori de bord. Viitorii cursanti sint asteptati incepind cu ora 16.00 la sediul din Bacau pentru inscrieri. Scoala de aviatie “Fly Level” a deschis luna aceasta o filiala si in municipiul Bacau, pe Bulevardul Unirii, Nr. 30, cladirea 30 Avenue Business Center. Scoala va aplica si o promotie constind intr-o reducere de 100% a cursului teoretic pentru cel mai bun cursant. La sfirsitul cursului se face media notelor obtinute la examenele de final. Persoana care va indeplini toate conditiile promotiei va primi contravaloarea cursului teoretic, si facilitatea este semnificativa, contravaloarea in lei a 1500 euro.

Sursa: ziarul de Bacau

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/la-bacau-se-deschide-o-scoala-de-insotitori-de-bord/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/la-bacau-se-deschide-o-scoala-de-insotitori-de-bord/
Mergem dupa nord.Care nord? Cel nou sau cel vechi? http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/kiDS2BIzCog/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/mergem-dupa-nord-care-nord-cel-nou-sau-cel-vechi/#comments Fri, 11 Mar 2011 06:21:04 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4824 Se pare ca polul nord magnetic se deplaseaza cu o viteza uimitoare: 60 de kilometri pe an. Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria omenirii, spun specialistii care avertizeaza: siguranta sistemelor de transport este pusa in pericol.

Polul Nord se deplaseaza spre Rusia cu 60 km pe an, o viteza cu 30% mai mare fata de acum 10 ani.

Exista speculatii confirm carora polii magnetici ai Terrei ar fi pe punctul de a se inversa. Evident ca asa ceva ar insemna o catastrofa pe plan mondial, pentru ca orice sistem de navigatie ar fi dat peste cap, Nordul busolelor devenind Sud. Specialistii spun ca o astfel de inversare are loc de trei pana la sapte ori la fieacare un milion de ani.

Deja fenomenul creeaza probleme in aviatie. Aeroportul International Tampa, din Florida, Statele Unite si-a inchis o pista timp de o luna de zile pentru a o redesena si pentru a reloca anumite sectoare. Totul pentru ca acestea nu mai corespundeau coordonatelor actuale de pe busole.

Totul a trebuit sa fie schimbat, a fost un proiect foarte mare,” a declarat Brenda Geoghagan, un purtator de cuvant al aeroportului.

Rata actuala a miscarii polului nord magnetic dinspre Insulele Ellesmere, Canada spre Siberia, Rusia, este echivalenta pe busole cu un grad la fiecare 5 ani, potrivit calculelor facute de Administratia Federala a Aviatiei din SUA.

Autoritatea a decis, de asemenea, ca ar fi cazul sa reevalueze pistele aeroporturilor din intreaga tara la fiecare cinci ani. Deja pistele de la Fort Lauderdale si Palm Beach au fost si ele refacute.

Geologii cred ca polul nord magnetic (care este diferit de Polul Nord, cel prin care trece axa de rotatie a Pamantului), se schimba din cauza modificarilor petrecute in miezul Planetei.

Datele oficiale arata ca polul magnetic s-a mutat inca din primele decenii ale secolului trecut spre nord-est, cu o viteza de aproximativ 15 kilometri pe an.

Aceasta viteza a inceput sa creasca in mod semnificativ din 1989 incoace.

Pe cine afecteaza modificarea polului?

Chiar daca sistemele GPS care se bazeaza pe sateliti au inlocuit busolele traditionale ca mijloc prin care majoritatea navigatorilor se orienteaza, acestea din urma raman deosebit de utile. In anumite medii, cum ar fi apa sau sub pamant, unde semnale satelitilor nu pot patrunde pana la mare adancime, busolele raman singura optiune.

Industria extractiva este si ea afectata pentru ca foloseste magneti pentru a determina care ar trebui sa fie unghiul de foraj in pamant.

Afectate si pasarile migratoare

Pasarile care zboara spre sud pentru perioada de iarna, sau creaturile marine migratoare, ar putea fi induse in eroare si ar putea esua in calatoriile lor.

Cu toate acestea, un lucru important trebuie retinut, nimeni nu poate prezice impactul total al “inversarii polilor”, pentru ca omenirea civilizata nu a mai fost pana acum martora la asa ceva. Cea mai recenta astfel de mutare s-a petrecut acum 780.000 de ani, iar pana acum am fost in cea mai lunga perioada de stabilitate din ultimii 5 milioane de ani.

 


]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/mergem-dupa-nord-care-nord-cel-nou-sau-cel-vechi/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/mergem-dupa-nord-care-nord-cel-nou-sau-cel-vechi/
Sennheiser Works to Give the Aviation Industry a Boost http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/D9SdUO_h2b0/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/sennheiser-works-to-give-the-aviation-industry-a-boost/#comments Thu, 10 Mar 2011 07:01:44 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4820 The pursuit of flight is not only exhilarating, but also enhances one’s overall sense of awareness, bringing increased focus and productivity to all aspects of life. But today, aviation education could use a little boost. An ever-shrinking pilot population – combined with up to 80% of aviation students dropping out of flight schools – has hindered the industry’s ability to meet predicted commercial demands, especially in the US. One statistic states that the cost of university education compared to new hire wages can reach 8 to 1 – and a shortage of loans to aeronautical students only compounds the situation.

Sennheiser has made a proactive effort to help target this problem by sponsoring “Rejuvenating Aviation from the Ground Up”. This engaging informational session, given by Ravi “The Raviator”, has been presented at Embry-Riddle University, the University of North Dakota, the University of Western Ontario, several EAA (Experimental Aircraft Association) chapters and many other locations. As a sport pilot and professional musician, Ravi encourages students to not only become involved with commercial aviation, but also to help improve its overall image. During the sessions, Ravi encourages Certified Flight Instructors (CFIs) to become more inspired teachers by reconnecting to their own training days. Ravi also shares grassroots marketing concepts to school owners and operators that they can apply within their own educational institutions. Ravi is a pilot and motivational speaker who is bringing renewed passion to the aviation industry. Concerned that the perception of aviation is in decline, he inspires pilots and aviation professionals to re-connect with their dream through educational and motivational events.

Sennheiser also recognizes that the sport pilot track provides an excellent learning track for students and aspiring aviators. New light sport aircraft (LSAs) can indeed be an attractive alternative to students. The cost of becoming a sports pilot, if amortized over one year, equals a short term car payment – about $500 per month, per year. Once you put it in that context, sport pilot training suddenly seems more attainable financially, and a viable path for students seeking to follow their passion of entering the world of aviation.

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/sennheiser-works-to-give-the-aviation-industry-a-boost/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/sennheiser-works-to-give-the-aviation-industry-a-boost/
Luna, foarte aproape de Pamant pe 19 martie http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/HFb4hCmX3JY/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/luna-foarte-aproape-de-pamant-pe-19-martie/#comments Thu, 10 Mar 2011 06:41:31 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4813 Pentru că sâmbătă, 19 martie, Luna se va apropia foarte mult de Pământ, la cea mai mică distanţă consemnată din 1992 până în prezent, specialiştii în astronomie vorbesc despre eventualitatea producerii unor cutremure, a unor uragane sau inundaţii. Jurnaliştii de la cotidianul britanic Daily Mail îi completează şi scriu că tsunamiul din Indonezia, din 2005, a avut legătură cu un astfel de moment (distanţa dintre Lunå şi Terra fiind aproape la fel de micå precum pe 19 martie), la fel ca şi ciclonul Tracy, din 1974, care a afectat Australia.

Evenimentul astronomic se numeste “perigeu lunar”. Pe 19 martie aceasta distanta va fi de 356.578 de km, adica cea mai mica din 1992 incoace.
Foto( astronomy.ro)

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/luna-foarte-aproape-de-pamant-pe-19-martie/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/luna-foarte-aproape-de-pamant-pe-19-martie/
Avion sau elicopter? Care este mai sigur? http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/Uv0mMwgtOpA/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/avion-sau-elicopter-care-este-mai-sigur/#comments Thu, 10 Mar 2011 06:29:46 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4807

 

Toata lumea spune ca elicopterele nu sunt sigure, ca daca iti cedeaza motorul…la revedere. Eu spun ca nu este asa.

De ce spun acest lucru?

La avioane, in cazul unei cedari de motor, pilotul trebuie sa impinga mansa…pentru a ii da acestuia viteza. Toate avioanele au o finete. Finetea, “pe romaneste” se traduce in distanta pe care acesta poate plana, de la inaltimea de la care se afla. Standard, aceasta se noteaza, de exemplu 1:15. Pe intelesul tuturor, de la inaltimea de 1000 metri acel avion poate plana 15 km. Asta va permite sa planati si sa gasiti un teren pe care sa aterizati. Fiecare avion are o alta finete.

 

La elicoptere, in loc de a impinge mansa in fata pilotul trebuie sa lase pasul elicei, pentru a intra in autorotatie.

Asadar, ambele sunt sigure, totul depinde de curajul pilotului de a impinge de mansa in fata\ lasa pasul elicei.

Voi ce parere aveti?

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/avion-sau-elicopter-care-este-mai-sigur/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/avion-sau-elicopter-care-este-mai-sigur/
Se alege cel mai bun parapantist din Romania http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/CLdOTwpXxkM/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/se-alege-cel-mai-bun-parapantist-din-romania/#comments Thu, 10 Mar 2011 06:16:10 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4804

Regulament pentru stabilirea celui mai bun pilot sportiv de cadrul Asociaţie de Zbor Liber Din România.

Prezentare:

Instituirea acestui titlu de Cel mai bun pilot Sportiv din România este o necesitate a recunoaşterii performanţelor sortive ale piloţilor Români care participă la competiţii Naţionale şi Internaţionale.

Instituit de A.Z.L.R. în scopul de a acorda un support moral şi să sperăm că odata cu trecerea timpului şi material piloţilor sportivi.

Se acordă pentru membri ai asociaţiei care aduc rezultate notabile pe plan naţional şi internaţional în competiţiile de parapantism sau stabilesc recorduri naţionale şi internaţionale.

Se acordă la clasele: precizia aterizării,zbor de distanţă impusă(XC),zbor de distanţă liberă (xcontest).

Se acordă pentru categoriile: masculin,feminin,şi echipe(cluburi,echipe naţionale).

Acordarea titlului de cel mai bun sportiv al anului se face astfel:  pentru primul pilot clasat la clasa: precizia aterizării,la categoriile: masculin şi feminin.

Acordarea titlului de cel mai bun sportiv al anului se face astfel: pentru primul pilot clasat la: clasa zbor de distanta impusa(XC) categoriile: masculin şi feminin.

Acordarea titlului de cel mai bun sportiv al anului se face astfel: pentru primul pilot clasat la: clasa zbor de distanţă liberă (olc,xcontest) categoriile masculin, feminin şi cluburi.

Regulament de departajare a piloţilor sportivi pentru titlul de cel mai bun pilot sportiv al României.

Punctajul de departajare a sportivilor va fi făcută la sedinţa Comisiei de Sport al A.Z.L.R. cu participarea unui reprezentant al consiliului director al A.Z.L.R.

Sportivii participanţi la acest clasament vor fii propuşi de către cluburile la care sunt afiliate.

Propunerea unui sportiv va fi însoţită de un tabel cu rezultatele obţinute în anul în curs la competiţiile internaţionale şi interne.

Fiecare participant la aceasta selecţie va primi un pucntaj pentru rezultatele obţinute la competiţiile Naţionale şi Internaţionale.

Se vor lua în considerare doar rezultatele de la Campionatul Naţional al României, etapele de Cupa României,Competiţiile de nivel fai. 2,etapele de Cupă Mondială(PWC),Campionatele Europene,Campionatele Mondiale,România XContest,World Xcontest.

Sportivii vor obţine puncte de departajare astfel pentru: Campionatul Naţional de Parapantism, Cupa României,Competiţiile de nivel fai. 2 din România şi România XContest , se acordă pentru:

  • Loc. 1 – 10 puncte.
  • Loc. 2 -   8 puncte.
  • Loc. 3 -   5 puncte.

Pentru etapele (probe) de la Cupă Mondială  PWC,Campionatele Europene,Campionatele Mondiale se acordă puncte pentru rezultatele obţinute la task

  • Loc. 1 – 15 puncte.
  • Loc. 2 – 10 puncte.
  • Loc. 3 -   8 puncte.

Pentru rezultate de Cupa Mondială  PWC,Campionatele Europene,Campionatele Mondiale se acordă puncte pentru rezultatele finale.

  • Loc. 1 – 30 puncte.
  • Loc. 2 – 25 puncte.
  • Loc. 3 – 20 puncte.
  • Loc. 4 – 15 puncte
  • Loc. 5 – 10 puncte
  • Loc. 6 -   5 puncte

Competiţiile de nivel fai. 2 din alte ţări:

  • Loc. 1 – 15 puncte.
  • Loc. 2 – 10 puncte.
  • Loc. 3 -   8 puncte.

Pentru Clasamentul mondial WPRS.

  • Loc. 1 – 50 puncte.
  • Loc. 2 – 45 puncte.
  • Loc. 3 – 40 puncte.
  • Loc. 4 – 35 puncte
  • Loc. 5 – 30 puncte
  • Loc. 6 – 25 puncte
  • Loc. 7 – 20 puncte
  • Loc. 8 – 15 puncte
  • Loc. 9 – 10 puncte
  • Loc. 10 – 5 puncte

Pentru Clasamentul Naţional WPRS.

  • Loc. 1 – 15 puncte.
  • Loc. 2 -  8 puncte.
  • Loc. 3 -  5 puncte.

Punctajele se vor injumătăţi dacă la competiţii nu sunt peste 10 sportivi participanţi.

  • Pentru recorduri Naţionale se acordă punctaj astfel:
  • Record Naţional de distanţă liberă 10 puncte.
  • Record Naţional de distanţă triunghi FAI 10 puncte.
  • Record Naţional de distanţă triunghi plat 10 puncte.

Pentru omologare recordurile trebuie trimise în format IGC la cererea Comisiei de Sport către analiză, în termen de 10 zile de la executarea zborului.

Deasemenea se omologează ca record Naţional doar dacă zborurile au fost încărcate pe XContest Romănia şi nu încalcă regulamentele de competiţie.

Romania XContest,World Xcontest.

  • Loc. 1 – 10 puncte.
  • Loc. 2 -   8 puncte.
  • Loc. 3 -   5 puncte.

Titlul se acordă doar sportivilor care dau dovadă de conduită sportivă adecvată.

Consumul de stupefiante sau dopajul, anulează acordarea titlului.

Titlul se acordă doar sportivilor membri A.Z.L.R. de minim un an de zile.

Data acordării premilor va fi stabilit de comisia de sport al A.Z.L.R.

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/se-alege-cel-mai-bun-parapantist-din-romania/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/se-alege-cel-mai-bun-parapantist-din-romania/
Descoperă zborul http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/Nc1nC69px1g/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/descopera-zborul-7/#comments Thu, 10 Mar 2011 05:00:55 +0000 Laura Butnariu http://pilotmagazin.ro/?p=4794 VII

 

După cum am remarcat în părţile anterioare, mulţi pionieri au marcat progresul aviaţiei prin realizările lor. Totul a început în 1783, odată cu balonul cu aer cald al fraţilor Montgolfier. În 1853, George Cayley a realizat primul aparat de zbor mai greu decât aerul. Iar data trecută, am văzut cum fraţii Wright au introdus zborul cu motor, ca mai apoi să transporte primul pasager. Loui Bleriot a traversat Canalul Mânecii în 1909, dovedind că apa nu mai reprezenta un obstacol.

Francezul Jules Vedrines a pilotat primul aparat de zbor care a depăşit 161 km/h, în 1912.

În 1914, linia americană de hidroglisoare St. Petersburgh-Tampa a inaugurat primul serviciu de linii aeriene din lume. Ambarcaţiunea „zburătoare” Benoist transporta doi pasageri mici sau unul mai mare şi avea nevoie de 23 de minute pentru a zbura pe ruta de 34 km.

Primul avion cu reacţie din lume a fost aparatul german Heinkel He 178 apărut în 1939. Putea atinge viteze de 700 km/h. Aceste aparate de zbor au avut un mare impact asupra aviaţiei. Toate modelel ulterioare de avioane de luptă din SUA şi Europa au fost puse în mişcare prin reacţie.

sursa foto

În 1947, Chuck Yeager a spart bariera sunetului cu al său Bell X-1. Orizonturile aviatice s-au lărgit, iar în 1961, rusul Yuri Gagarin a devenit primul om care a zburat în spaţiul cosmic. În 1967, X-15A-2 cu motor-rachetă a atins recordul mondial de viteză, de 7254 km/h (de 6,8 ori viteza sunetului).

Bell X-1

sursa foto

Yuri Gagarin

sursa foto

 

Prima femeie pilot a fost baroneasa de Laroche (Franţa).

În America (1932) o americancă celebră, Amelia Earhart, a fost prima femeie care a zburat peste Atlantic.

Primii paşi pe Lună au fost făcuţi la 21 iulie 1969. În acest faimos “pas uriaş pentru omenire”, Armstrong şi Buzz Aldrin au coborât pe suprafata Lunii, petrecând 2,5 ore cu explorarea acesteia, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii.

Despre alţi pionieri ai aviaţiei vom afla şi data viitoare!

*Informaţii preluate din: „Descoperă Lumea – Zborul” , Editura Litera.

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/descopera-zborul-7/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/descopera-zborul-7/
Naveta spaţială NASA a aterizat pentru ultima oară http://feedproxy.google.com/~r/pilotmagazin/~3/WboUC1ZboWE/ http://pilotmagazin.ro/2011/03/naveta-spatiala-nasa-a-aterizat-pentru-ultima-oara/#comments Wed, 09 Mar 2011 19:16:03 +0000 Sebi http://pilotmagazin.ro/?p=4801 Naveta spaţială Discovery a aterizat cu succes la Kennedy Space Center joi seară la 18:57 (ora României), după ultima sa misiune în cosmos. Ea se va odihni de acum încolo în muzeul Smithsonian din Washington DC, unde va putea fi vizitată de toţi pasionaţii aeronauticii.

Aceasta a fost ultima misiune a navetei Discovery, după 27 de ani în care a servit NASA. Ea este cea mai veche din flota Agenţiei Spaţiale americane şi a zburat de cele mai multe ori, mai exact de 39 ori.

Ultimul zbor al acesteia, misiunea NASA STS-133, a tranportat către ISS şi un experiment românesc, realizat de Dumitru Hasegan de la Institutul de Ştiinte Spaţiale din Bucureşti. “Cresterea şi Supravietuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu” (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitaţia şi radiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi.

 

 

]]>
http://pilotmagazin.ro/2011/03/naveta-spatiala-nasa-a-aterizat-pentru-ultima-oara/feed/ 0 http://pilotmagazin.ro/2011/03/naveta-spatiala-nasa-a-aterizat-pentru-ultima-oara/