GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Aviatia SMURD

[ 1 ] 23 aprilie 2011 |

Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare

Fonadatorul SMURD-Romania este Raed Arafat medic specialist ATI, roman de origine palestiniana nascut in 1964 la Nablus Cisiordania. El a facut voluntariat timp de opt ani pentru a pune pe picioare sistemul SMURD-Romania in 1990. Raed Arafat este Presedintele Fundatiei SMURD, iar din 2003 este subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.
Evolutia SMURD- Romania.
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unui asistente medicale de urgenta calificate. Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. La aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, transportul pacientului urmind sa se faca cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta.
In anul 1991, SMUR a primit prima ambulanta de reanimare sub forma unei donatii din Germania. Aceasta ambulanta urma sa usureze si in acelasi timp sa ridice nivelul ingrijirii pacientului in prespital.
Din anul 1993, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD).
Din anul 1997, SMURD efectueaza interventii aero-medicale de urgenta, iar din 2004, in cooperare cu Ministerul Administratiei si Internelor, SMURD asigura interventia pe plan national cu doua elicoptere amplasate la Bucuresti si la Târgu-Mures.
In anul 1999 s-a introdus in dotarea permanenta a SMURD un elicopter tip Allouette III tip IAR 316B, licenta Alouette III, fabricat la Ghimbav Brasov, Romania.
Elicopter SMURD
In anul 2001 s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveste Pompierii, Politia, Ambulanta si SMURD. Dispeceratul este finantat de Primaria Municipiului Tirgu Mures impreuna cu alte primarii din judete si cu Jandarmeria Romana.
In prezent, SMURD dispune de trei elicoptere dotate cu aparatura medicala de urgenta, iar pana in 2015, vor mai fi achizitionate inca cinci aparate de zbor. Achizitiile vor fi finantate din fonduri structurale.
Pe parcursul serviciului SMURD de interventii aero-medicale, efectuate cu elicoptere au avut loc urmatoarele acidente:
  • In data de 4 martie 2003 elicopterul SMURD tip Allouette IAR 316B s-a prabusit in Judetul Cluj.
  • In data de 9 Ianuarie 2006 elicopterul SMURD tip EC 135 Eurocopter s-a prabusit la Iasi.
  • In data de 23 decembrie 2006 elicopterul Smurd tip EC 135 Eurocopter s-a prabusit in Judetul Bistrita-Nasaud.

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , , ,

Categorie:: Editorial, People

Autorul acestui articol: Mihai Nazare. Vezi profilul complet.


Comentarii (1)

Feed RSS pentru comentarii

  1. valer novac spune:

    toate accidentele puteau fi evitate ,…daca informatiile ar fi fost corecte si pertinente! acum e prea tirziu !! pacat de cei ce si-au dat viata pt a dezvolta Smurd-ul,stie si Doctorul Arafat ca mai multe aeronave fac o acoperire mai buna,ca si alte elic sau avioane pot efectua zboruri ambulanta,dar pt ca e in minister se multumeste cu faptul ca politia e cu ei si le face misiunile,dar nu accepta ca si alti operatori civili pot actiona! aici se pierde enorm !! orele de zbor ale Smurdului sunt de la Buget si se invirt la buget ,nu conteaza eficenta! nu e posibil ce un bolnav sa fie transf la Bucuresti cu doua elicoptere si sa nu folosesti unul mai bun si un pret la jumate! in rest toata stima pt SMURD!

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.