GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

SUA poate lovi orice punct de pe planeta in interval de o ora. Au testat bomba hipersonica

[ 2 ] 19 noiembrie 2011 |

Forţele terestre americane au efectuat joi cu succes primul test al bombei mobile hipersonice, menită să asigure Statelor Unite capacitatea de a lovi în cel mai scurt timp ţinte din orice punct al planetei, a anunţat Pentagonul, transmit cei de la realitatea.net

Potrivit comunităţii ştiinţifice, o viteză este considerată hipersonică dacă este mai mare de Mach 5 – de cinci ori viteza sunetului, adică peste 6000 km/h.


Kwajalein este situat la circa 4000 de km sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteză s-a deplasat bomba, care, spre deosebire de o rachetă, este manevrabilă.

Obiectivul acestui prim test este de a acumula date cu privire la zborurile hipersonice, îndeosebi în materie de ‘navigaţie, ghidaj, control şi protecţie termică’, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Pentagonului Melinda Morgan.

Proiectul, numit oficial Armă hipersonică avansată /Advanced Hypersonic Weapon, AHW/, face parte din programul armatei americane care urmăreşte să-i furnizeze acesteia mijloacele necesare pentru a lovi ţinte aflate în celălalt capăt al lumii, cu arme convenţionale, în interval de o oră de la lansare.

Într-un alt proiect din cadrul aceluiaşi program, Pentagonul a testat la 11 august un avion hipersonic, HTV-2 /Hypersonic Technology Vehicle 2/, capabil să zboare cu 27.000 km/h, dar acel test s-a soldat cu un eşec.

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , ,

Categorie:: Alte articole in afara aviatiei, Pilot Magazin

Autorul acestui articol: Mihai Nazare. Vezi profilul complet.


Comentarii (2)

Feed RSS pentru comentarii

  1. MirceaS spune:

    AHW-ul testat are o razà de actiune limitatà la 6.000 km. Deci nu poate “lovi” orice loc de pe pàmânt de la punctul de lansare (stiind cà este nevoie de o razà de actiune minimà de 20.000 km pentru aceasta).

  2. MirceaS spune:

    “Pentagonul nu a precizat cu ce viteză s-a deplasat bomba, care, spre deosebire de o rachetă, este manevrabilă.”

    Zborul a durat în jur de jumàtate de orà. Distanta parcursà fiind de 4.000 km, se poate deduce o vitezà medie aproximativà de 8.000 km/h. (insuficient sà parcurgà 20.000 km (orice punct de pe planetà) într-o orà.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.