GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Insigne de aviatie militara (II)

[ 0 ] 27 mai 2011 |

-continuare-

Dupa moartea regelui Carol I (in anul 1914), pe tronul Romaniei a urcat nepotul acestuia, printul Ferdinand I. Noul rege a aprobat la 1 iulie 1915 insemnele din Aeronautica Militara Romana (Decret regal nr. 1935 din 6 iunie 1931, publicat in Monitorul Oficial nr. 140, 20 iunie 1931, partea I, p. 5522).
Pentru piloti, ofiteri sau subofiteri, insigna era reprezentata de un vultur cu aripile ridicate, care tinea in gheare o bomba. Pe piept se afla cifra regala, avand deasupra coroana regala.

Pentru observatori, insigna era sub forma unor aripi de vultur ridicate, incadrand cifra regala ce avea deasupra coroana regala. Ambele insigne erau din metal, de culoare argintiu – platinat.

 

 

 

Dupa razboi, aceste insemne s-au pastrat pana la venirea pe tronul Romaniei a regelui Carol al II-lea. In patrimoniul Muzeului Aviatiei exista insa o insigna de observator militar, model 1915, care a suferit o modificare esentiala : peste cifra regala (regele Ferdinand I) s-a aplicat stema heraldica a Romaniei Mari.

Cum in arhivele militare nu se afla nici un document care sa lamureasca existenta acestui model de insigna, s-a ajuns la concluzia ca ea ar fi putut sa fi fost pusa in circulatie in urma a doua evenimente istorice. Primul se refera la unirea tuturor provinciilor romanesti intr-un singur stat unitar – 1 decembrie 1918, eveniment ce putea sa justifice prin importanta, montarea stemei heraldice peste cifra regala. Al doilea moment este legat de perioada de timp cuprinsa intre moartea
regelui Carol al II-lea (1927 – 1930 – regenta regala). Este posibil ca in aceasta perioada sa se fi recurs la modelul amintit.

-Va urma-

 

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. Insignele din aeronautica militara romana (I)

Tag-uri: , , , , , ,

Categorie:: Editorial, Libertate

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.