GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Dronele, arma viitorului

[ 0 ] 2 iulie 2011 |

Acum 10 ani, armata americană avea la dispoziţie mai puţin de 50 de drone; astăzi, numărul acestora a ajuns la 7000 – şi continuă să crească. Într-un articol din New York Times, preluat de romanialibera.ro,  este prezentată noua generaţie de aparate zburătoare telecomandate şi se explică cum vor schimba acestea structura forţelor armate ale SUA.

In ultimii 10 ani, numărul de ore de muncă dedicate de forţele aeriene programului dronelor a crescut cu 3.100 de procente. Zilnic, analiştii militari prelucrează 1.500 de ore de înregistrări video şi 1.500 de fotografii la o rezoluţie foarte înaltă – majoritatea acestora provenind de la la dronele Predator şi Reaper aflate în misiuni de recunoaştere şi control.

Astăzi, mai multe companii lucrează la generaţia următoare de drone – iar trendul este ca acestea să devină din ce în ce mai mici. Armata dispune deja de 4.800 de drone Raven – care sunt lansate aidoma avioanelor de hârtie: prin aruncarea cu mâna. Soldaţii le folosesc pentru a vedea, de exemplu, dacă în spatele unui deal au loc mişcări ale trupelor duşmane, manevrând aparatele de zbor cu ajutorul unor telecomenzi. În Afghanistan, soldaţii americani au la dispoziţie mici dirijabile dotate cu camere de luat vederi; cu ajutorul acestora, ei îşi pot urmări de la peste 30 de kilometri distanţă. „Aceste aerostate au schimbat regulile jocului din punctul meu de vedere”, declară în New York Times căpitanul Nickoli Johnson.


Mai multe modele se află încă în stadiul de prototip: astfel, inginerii armatei au construit un mic elicopter care zboară singur, controlat de un computer de bord; Greg Parker, unul dintre creatorii acestuia, explică pentru New York Times: „încercăm să dezvoltăm o tehnologie avansată, controlată 100% de computer, incluzând variabile ca direcţia şi puterea vântului şi poziţia geografică a aparatului”.

Alte prototipuri încearcă să imite natura; în februarie a fost prezentată o dronă care imită zborul unei păsări, deplasându-se cu o viteză de 17 km/h şi putând să aterizeze pe un pervaz. Alte drone folosesc un mecanism de zbor asemănător celui al insectelor – mişcările aripilor acestora fiind mai simplu de reprodus cu ajutorul tehnicii decât cele ale păsărilor.

Deocamdată însă, dronele „clasice” continuă să domine câmpul de luptă; în ultimii 5 ani, acestea au ucis peste 1900 de insurgenţi în zona tribală din Pakistan – printre care unul din cei mai căutaţi membri Al Qaida, Ilyas Kashmiri. De asemenea, ascunzişul lui Osama bin Laden a fost supravegheat cu ajutorul unei drone RQ-170 Sentinel, numită şi „Bestia din Kandahar”, după ce a fost fotografiată pentru prima dată într-un complex militar din Afghanistan.

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , , , , , ,

Categorie:: Avioane, Editorial, News

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.