Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

BRS: sistemul care a salvat pana acum 258 de vieti!

[ 0 ] 9 decembrie 2010 | Luciano Mihaita

Inca din 1975 a aparut ideea unei parasute care sa poarte pana la sol intreaga aeronava, idee care nu era chiar noua, inca de la inceputul secolului existand incercari in acest sens. In acel an 1975 Boris Popov din Saint Paul Minnesota a fost prima persoana care a carei viata a fost salvata de un astfel de sistem, supravietuind dupa ce deltaplanul cu care zbura  s-a rupt in aer. “Am simtit furie si frustrare fiindca era o situatie pe care nu o puteam controla… pana am deschis parasuta!”. Aceasta intamplare l-a provocat pe Boris sa dezvolte acest sistem de parasuta pentru intreaga aeronava care, incepand din 1980, avea sa se denumeasca Ballistic Recovery Systems (BRS).

Parasuta BRS este extrem de usoara si are avantajul de a putea fi pliata intr-un container foarte mic. In 1993 dupa 8 ani de cercetare si 1,5 milioane $ cheltuiti pe aceste cercetari, BRS a fost in sfarsit omologat de catre EASA si Federal Aviation Administration (FAA) si a aprobat instalarea acestui sistem pe un avion omologat, de serie: Cessna 150/152. Instalarea oficiala pe acest avion a fost un pas urias inainte pentru BRS, oferindu-i in acest fel credibilitate in fata largului public al aviatiei generale.

In ultimii ani sistemul BRS a fost implementat nu doar la avioane ultrausoare dar si la clase superioare precum planoare sau avioane din clasa PPL pentru turism, cu patru locuri, cum ar fi Cessna 172/182 sau Cirrus, Piper, Lancair, Diamond si multe altele. In prezent se fac teste cu acest sistem pe avioane reactive usoare.

BRS a fost premiata de catre NASA cu distinctia SBIR (Small Business Innovative Research). Cu doar 75 de angajati si vanzari anuale de peste 9 $ milioane a livrat pana acum peste 25.000 de unitati BRS in intreaga lume.

258 de vieti au fost salvate pana acum de catre aceasta inventie, 258 de persoane traiesc alaturi de familiile lor fiindca cineva s-a gandit sa inventeze acest sistem de salvare BRS.

Tag-uri: ,

Categorie:: Avioane, Lectia de zbor

Autorul acestui articol: Luciano Mihaita. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.