GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
zbor-de-agrement

Lecţia de istorie: Messerschmitt Bf. 109

[ 2 ] 11 februarie 2011 |

Bf109 Lecţia de istorie: Messerschmitt Bf. 109Messerschmitt Bf 109 a fost un avion de vânătoare german din cel de al Doilea Război Mondial, proiectat de Willy Messerschmitt în anii 1930. La vremea sa a fost unul dintre cele mai moderne avioane de vânătoare, având construcție monococă complet metalică, carlingă închisă și tren de aterizare escamotabil. Bf 109 a fost produs în cantități mai mari decât orice avion în decursul istoriei, până în aprilie 1945 fiind produse 33 984 de bucăți. Ponderea sa a fost de 47 % din totalul avioanelor produse în Germania și 57 % din totalul avioanelor de vânătoare produse în Germania. Bf 109 a fost coloana vertebrală a aviației de vânătoare a Luftwaffe în cel de al Doilea Război Mondial.

Bf 109 a fost avionul de vânătoare care a avut cele mai multe victorii din al Doilea Război Mondial. Conceput inițial ca interceptor, ulterior a fost adaptat pentru misiuni de însoțire și protejare a bombardierelor, vânător de zi și noapte, recunoaștere și atac la sol.

Pe Bf 109 au zburat primii trei ași ai celui de al Doilea Război Mondial: Erich Hartmann (352 victorii), Gerhard Barkhorn (301 victorii) și Günther Rall (275 victorii). Toți aceștia au zburat în cadrul Jagdgeschwader 52 (flotilă), care a înregistrat peste 10 000 de victorii, în principal pe frontul de Est. Pe Bf 109 au zburat și ași ai aviațiilor din alte țări, ca Ilmari Juutilainen (Finlanda, 94 victorii), Constantin Cantacuzino (România, 60 victorii), Alexandru Șerbănescu (România, 47 victorii), Mato Dukovac (Croația, 44 victorii) și Szentgyörgyi Dezső (Ungaria, 34 victorii).

bf109g6 kp Lecţia de istorie: Messerschmitt Bf. 109

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , ,

Categorie:: Avioane



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (2)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Bogdan spune:

    Intrebare: mai exista vreun Bf-109 in Romania? Eventual intr-un muzeu?

    Multumesc

  2. Dan Radu spune:

    Nu, nu exista nicaieri in Romania niciun Bf-109. Toate au fost “topite” cam pe la jumatatea anilor ’50, dupa ce au fost scoase la reforma, reprezentand o “istorie” ce se dorea uitata de catre comunisti.
    S-au fabricat Bf-109 G6 sub licenta la IAR Brasov, asa ca poate mai exista planuri de constructie. Asa cum s-au gasit (daca s-a vrut) si cele pentru IAR-80, planuri care au facut posibila realizarea unei replici statice, la scara 1:1, a acestuia.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement