GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Operatiunile din Libia demonstreaza necesitatea unor forte de atac cu costuri mai mici

[ 0 ] 24 noiembrie 2011 |

Tradus de Roxana Dascalu;

Cu toate ca o mare parte din operatiunile de lupta din Libia au fost efectuate de platforme ca Tornado GR4, Eurofighter Typhoon si avioane de lupta Dassault Rafale, o lectie desprinsa dupa conflict este necesitatea de a dispune de un avion cu costuri reduse, care sa vina in sprijinul unor operatiuni atat de prelungite.

“Avem nevoie sa ne gandim la necesitatea, in viitor, a unei platforme ieftine, care sa poate efectua sarcinile noastre, daca este necesar, intr-un mediu permisiv,” sustine Generalul de Brigada Silvano Frigerio, adjunctul sefului pentru planificare aeriana din fortele aeriene italiene in cadrul directoratului pentru trageri al NATO pentru operatiunile din Libia.

“Daca nu avem o flotila aeriana dotata cu tehnologie foarte inalta si poate avioane cu tehnologie mai putin inaintata, cum putem sa reusim sa efectuam mii si mii de ore de zbor in zona unei operatiuni comune, cautand un vehicul blindat cu avioanele sofisticate pe care le vom avea in viitor? Poate ca nu ne vom permite sa stam acolo un timp atat de indelungat,” spune el. In timpul operatiunilor din Libia, aliatii au fost ingrijorati de costul unui conflict de durata, a declarat el la Conferinta Internationala anuala de la Centrul International pentru Calitate si Productivitate din Londra.

Italia a remarcat prima diferenta, atunci cand a comparat costul operarii unui avion de atac la sol AMX, complet inarmat, cu alte avioane de lupta. Conflictul a intarit de asemenea necesitatea unor arme mai mici, cu potential scazut de pagube colaterale.

Frigerio mai atrage atentia si asupra unor insuficiente mai mari de care trebuie sa se ocupe NATO. Una dintre acestea este de a-si intari capabilitatile de spionaj, supraveghere si recunoastere, deoarece NATO a depins in proportie de 80 % de capabilitatile americane in timpul campaniei.

Vorbind de proiecte cum este programul de Supraveghere la Sol al Aliantei – un efort de a achizitiona Global Hawks pentru NATO – el spune “trebuie sa continuam pe aceasta cale”.

Nu toate deficientele sunt legate de echipamente. Alianta trebuie sa stabileasca, de pilda, un centru de excelenta pentru trageri, cu scopul de a mari numarul de tragatori disponibili in sprijinul unei operatiuni, si pentru a se asigura ca beneficiaza de standarde comune de antrenament. Este de asemenea nevoie de o metodologie de estimare comuna in cadrul NATO a pagubelor colaterale, adauga el.

Incoming search terms:

Mesaje asemănătoare:

  1. NATO anchetează afirmaţiile unui preot catolic, care a vorbit despre uciderea unor civili în Tripoli
  2. Italia trimite avioane in Libia
  3. SUA au pierdut primul avion în raidurile din Libia
  4. NATO aruncă în luptă elicoptere de asalt pentru a spori presiunea asupra lui Gaddafi
  5. Un elicopter NATO s-a prăbuşit în Afganistan

Tag-uri: , , , , ,

Categorie:: News, Pilot Magazin

Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.


Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.