GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube
Image and video hosting by TinyPic

Personalitati din aviatie : Valcovici Victor

[ 2 ] 25 iunie 2012 |

Savant de mare prestigiu, academician, Victor Vâlcovici (1885-1970), poate fi considerat creatorul de necontestat al hidrodinamicii si aerodinamicii românesti.

Vâlcovici a făcut studiile universitare la Bucuresti, la Facultatea de Stiinte, unde a obtinut licenta în matematici (1907). În 1913 a trecut, la Göttingen, doctoratul în matematică si mecanică, cu teza despre Miscarea  discontinua a lichidelor cu două dimensiuni libere. În 1932 a realizat, împreună cu Ion Stroescu si Elie Carafoli, sufleria Scolii Politehnice. Unele dintre ideile sale au fost preluate de savanti contemporani ca H. Kadosch si Garret Birkhoff, fiind cunoscută, de exemplu, schema Vâlcovici-Birkhoff cu privire la devierea jeturilor propulsive si cu aplicatii în sistemele de propulsie ale rachetelor.

A început activitatea didactică la Iasi, a continuat-o la Politehnica din Timisoara si Bucuresti. Între 1931 si 1932, a fost ministrul Lucrărilor Publice în guvernarea Iorga. Victor Vâlcovici a continuat extinderea unor domenii abordate de Helmholtz, Kirchhoff, H. Villat, a efectuat studii si cercetări de aerodinamică, fiind realizator al laboratoarelor de aerodinamică si mecanică. O contributie importantă, cu aplicatii la rachete este reprezentată de tratatul său Mecanica corpurilor de masă variabilă. A tinut cursuri de mecanică (a rămas de referintă tratatul său de mecanică teoretică, redactat în colaborare cu profesorii Stefan Bălan si Radu Voinea), teoria relativitătii, mecanică cuantică, mecanică ondulatorie.

Realizări importante are în axiomele staticii solidului rigid si în echilibrul solidelor rezemate pe o suprafată elastică, stabilind ecuatii noi. În domeniul mecanicii analitice s-a ocupat de principiile variationale, de legăturile neolonome.

Incoming search terms:

Tag-uri: , ,

Categorie:: People

Image and video hosting by TinyPic


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (2)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Florentina Martis spune:

    Felicitari, sunteti printre putinii care fac lucruri serioase, dincolo de minusurile acestei societati in transformare. Tina

  2. Sebi spune:

    Multumim!

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.