GetSocial
Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Simona Maierean – de la prima femeie pilot de Mig 21 la aviatia de transport

[ 4 ] 9 martie 2013 |

 

Simona Maierean, femeia care a scris istorie în aviaţia românească fiind singura care a pilotat avionul MIG 21 Lancer, a simona maierean liviu maftei 300x174 Simona Maierean   de la prima femeie pilot de Mig 21 la aviatia de transportales să îşi continue cariera pe avionul de transport Spartan, şi asta pentru că MIG 21 Lancer are o viaţă din ce în ce mai scurtă, iar zborurile ar fi fost numărate pe degete. A plâns când s-a urcat pentru ultima dată în aparatul care i-a marcat cariera de pilot. Chiar ea mărturiseşte că “bătrânul” MIG 21 Lancer i-a lăsat un gol imens.

Nostalgia după MIG 21 Lancer o am oricum. E altceva. Dar trebuie să te adaptezi la situaţia actuală, nu ai de ales. Pe 13 martie 2009 a fost primul meu zbor cu MIG 21 Lancer, cu instructorul, iar pe 30 iulie 2009 am zburat singură. Pe 7 martie 2012 a fost ultimul zbor cu acest avion. A fost un sentiment ciudat pentru că pot să spun că iubesc acest avion, parcă s-a desprins ceva din mine, am şi plâns. Am cam 50 de ore de zbor cu MIG 21 Lancer. Nu ştiu dacă o să mai am ocazia să zbor pe avion de luptă pentru că am luat decizia să mă mut pe aeronavă de transport. Tocmai am terminat cursul de trecere pe aeronava Spartan. E puţin ciudată trecerea asta, pentru că eşti tot timpul în echipaj şi atunci trebuie să ştii să gestionezi acest lucru. Trebuie să comunici mai mult, să nu lucrezi în contratimp. Îmi doresc să zbor, să învăţ anumite lucruri şi să văd ce poate face avionul Spartan. Deocamdată sunt în simulator“, a declarat, pentru AGERPRES, Simona Maierean.

Primul zbor pe care Simona l-a efectuat cu avionul MIG 21 Lancer a durat aproximativ o oră. Atunci s-a înălţat la peste 10.000 de metri, iar deodată visul său a devenit realitate. Prima şi ultima femeie pilot pe un avion de luptă îşi aminteşte şi acum de instructorul care a învăţat-o să preia comanda, i-a dat forţa de a se ridica la înălţime fără să ţină cont că la manşa avionului se află o femeie.

Eram foarte fericită. Îmi aduc aminte perfect momentul decolării. Până atunci aveam puţine emoţii pentru că nu ştiam dacă este o meserie care chiar mi se potriveşte, dacă sunt făcută pentru asta. Până nu am zburat, nu ştiam exact ce înseamnă. Poţi să îţi doreşti şi să nu fii bun, dar mi-am dat seama, după primul zbor, că nu are rost să îmi fac griji. Domnul comandor Ion David a fost primul meu instructor pe MIG 21 Lancer. Cu el am zburat pentru prima dată pe MIG 21 Lancer. Eu am fost prima şi ultima femeie pe care a învăţat-o să zboare pe acest tip de avion. Dacă mă năşteam mai devreme poate zburam mai mult pe MIG 21 Lancer, dar dacă mă năşteam mai târziu cu un an nu mai zburam deloc pe avion de luptă, pentru că după promoţia mea nu s-a mai făcut trecerea pe MIG 21 Lancer”, a spus Simona Maierean.

La cei 29 de ani, Simona ştie foarte bine care sunt deciziile pe care trebuie să le ia în viaţă. Nu s-ar fi gând că va veni momentul să se despartă de avionul care “a ridicat-o la cer”. Şi totuşi, chiar dacă nu va mai zbura singură, va fi mereu în echipaj.

Am ales avionul Spartan pentru că este un avion mai nou. Chiar dacă vom avea alte avioane de luptă, nu ştiu dacă mă mai întorc, pentru că odată ce iei decizia să te muţi la altă categorie deja e mai greu, pentru că mi-am ales un alt drum şi mi-ar trebui alte aprobări”, a completat ea.

 

Incoming search terms:

Tag-uri: , , , , , , ,

Categorie:: People, Ultimele Stiri



Te pasioneaza aviatia? Iti place aceasta revista?Acum ai ocazia sa ne dai o mana de ajutor si sa ajuti la dezvoltarea ei!


Autorul acestui articol: Sebi. Vezi profilul complet.

Comentarii (4)

Feed RSS pentru comentarii

  1. Furtuna Costel via Facebook spune:

    Felicitari pentru alegere …av de transport da satisfactii la fel de mari si iti ofera sa ai contacte nu numai cu mai multi oameni ci chiar cu toata lumea . Imi pare bine pentru domnisoara Simona si in acelasi timp regret ca nu sunt atatea avioane de transport cate ar fi nevoie pentru toti ceilalti piloti de vanatoare ramasi fara ,, obiectul muncii ,, ! Asa a fost si va fi mereu…oferta nu poate acoperi cererea…cel putin in aviatie !

  2. Succes pe Spartan sau pe Boieing sau pe Jumbo sau pe orice o sa zbori incontinuare, Simona! :)

  3. John Smith via Facebook spune:

    RESPECT!!

  4. hai cu licenta,poate ne arunci si pe noi,parasutistii de la TNT brothers … :) (Y)

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.


zbor-de-agrement