Abonare prin feed RSS Abonare prin feed email Urmează-ne pe Twitter Apasă Like pe Facebook Alătură-te grupului LinkedIn Devino prieten pe FlickrUrmează-ne pe YouTube

Descoperă zborul

[ 0 ] 10 martie 2011 | Laura Butnariu

VII

 

După cum am remarcat în părţile anterioare, mulţi pionieri au marcat progresul aviaţiei prin realizările lor. Totul a început în 1783, odată cu balonul cu aer cald al fraţilor Montgolfier. În 1853, George Cayley a realizat primul aparat de zbor mai greu decât aerul. Iar data trecută, am văzut cum fraţii Wright au introdus zborul cu motor, ca mai apoi să transporte primul pasager. Loui Bleriot a traversat Canalul Mânecii în 1909, dovedind că apa nu mai reprezenta un obstacol.

Francezul Jules Vedrines a pilotat primul aparat de zbor care a depăşit 161 km/h, în 1912.

În 1914, linia americană de hidroglisoare St. Petersburgh-Tampa a inaugurat primul serviciu de linii aeriene din lume. Ambarcaţiunea „zburătoare” Benoist transporta doi pasageri mici sau unul mai mare şi avea nevoie de 23 de minute pentru a zbura pe ruta de 34 km.

Primul avion cu reacţie din lume a fost aparatul german Heinkel He 178 apărut în 1939. Putea atinge viteze de 700 km/h. Aceste aparate de zbor au avut un mare impact asupra aviaţiei. Toate modelel ulterioare de avioane de luptă din SUA şi Europa au fost puse în mişcare prin reacţie.

sursa foto

În 1947, Chuck Yeager a spart bariera sunetului cu al său Bell X-1. Orizonturile aviatice s-au lărgit, iar în 1961, rusul Yuri Gagarin a devenit primul om care a zburat în spaţiul cosmic. În 1967, X-15A-2 cu motor-rachetă a atins recordul mondial de viteză, de 7254 km/h (de 6,8 ori viteza sunetului).

Bell X-1

sursa foto

Yuri Gagarin

sursa foto

 

Prima femeie pilot a fost baroneasa de Laroche (Franţa).

În America (1932) o americancă celebră, Amelia Earhart, a fost prima femeie care a zburat peste Atlantic.

Primii paşi pe Lună au fost făcuţi la 21 iulie 1969. În acest faimos “pas uriaş pentru omenire”, Armstrong şi Buzz Aldrin au coborât pe suprafata Lunii, petrecând 2,5 ore cu explorarea acesteia, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii.

Despre alţi pionieri ai aviaţiei vom afla şi data viitoare!

*Informaţii preluate din: „Descoperă Lumea – Zborul” , Editura Litera.

Mesaje asemănătoare:

  1. Descoperă zborul
  2. Descoperă zborul
  3. Descoperă zborul
  4. Descoperă zborul
  5. Descoperă zborul

Tag-uri: , , , , , , , , , , , , , ,

Categorie:: Avioane, Descopera zborul, Despre zbor, People, Pilot Magazin

Autorul acestui articol: Laura Butnariu. Vezi profilul complet.

Lasă un comentariu




Dacă doriți o imagine atașată acestui comentariu, obțineți un gravatar.